SARAJEVO

U 2015. neće biti velikih projekata niti gradilišta

ODRŽAVANJE CESTA Siromašan ovogodišnji plan Direkcije za puteve

A. NALO

31.1.2015

Zbog višemilionske dubioze u budžetu, i vrapcima na grani jasno je da Kanton ni ove godine neće biti veliko gradilište, kako su to pompezno krajem prošle godine najavljivali pojedinci iz Vlade KS, mahom ministri SDA.

Prazna kasa

Naime, uprkos tome što se bliži početak građevinske sezone, sad je već jasno da će problemi u Vladi KS, ali i deficit od 130 miliona KM u budžetu zaustaviti gradnju nekih novih saobraćajnica, longitudinala, sanaciju mostova...

Koliko je prazna javna kasa, najbolje pokazuje i šturo napravljeni plan vanrednog održavanja puteva na području Kantona.

Prema njemu, Ministarstvo saobraćaja KS, odnosno Direkcija za puteve, u 2015. godini, među rijetkim projektima, planira sanirati klizište na Darivi u Starom Gradu, napraviti kružni tok na trasi VI transverzale i veze s ulicom Safeta Zajke u Buča Potoku.

plan-2015

Direkcija za projekte izdvaja tek četiri miliona KM

- Zbog zagušenja saobraćaja na Dobrinji, Aerodromskom Naselju te dijelovima općine Ilidža, ukazala se potreba za što bržim povezivanjem tih naselja s gradskim jezgrom, i to putem izgradnje A transverzale. Za početak ovih radova u toku je rješavanje imovinskopravnih odnosa - stoji u planu ovog javnog preduzeća.

Direkcija će finansirati i gradnju kružnog toka na raskrsnici u naselju Plandište. Ona povezuje put za izletište Vrelo Bosne i put za naselje Osjek s magistralnim putem koji vodi prema Blažuju i Ilidži.

Lokalne ceste

- Kada su u pitanju lokalne ceste u Vogošći, jedino će se raditi Jošanička ulica, koja je u vrlo lošem stanju. Tu su planirani i ojačanje kolovozne konstrukcije, zamjena ivičnjaka i ugradnja asfalta. U Ilijašu će biti saniran regionalni put Ilijaš - Podlugovi - navedeno je u planu.

Nastavak gradnje južne longitudinale

Samo je jedna saobraćajnica planirana za izgradnju iz kreditnih sredstava u 2015. godini. To je dio južne longitudinale, od ulice Derviša Numića do IV transverzale. Za taj projekt planirano je 24.033.400 KM kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.