SARAJEVO

Građani bez prijevoza, Vlada ne zna kome će dati 18 linija

„Centrotrans“ i GRAS čekaju novu vlast da uredi oblast

Z. KARAMOVIĆ

2.2.2015

Nakon što je kantonalna saobraćajna inspekcija od resornog ministarstva zatražila da zbog neredovnog prijevoza GRAS-u oduzme 18 linija u KS, u Kantonalnoj vladi još ništa nisu poduzeli. U pitanju su linije Latinska ćuprija - Komatin, Ilidža - Doglodi, Stup - Dobroševići, Drvenija - Donji Velešići, Stup - Vogošća, Otoka - Turkušići, Vijećnica - Hladivode, Park - Šip - Bušća, Otoka - Buča Potok, Otoka - Boljakov Potok, Željeznička stanica - Reljevo, Park - Sedrenik…

Padinska naselja

Kako saznajemo, u Ministarstvu saobraćaja nisu zainteresirani da bilo šta rade prije izbora nove vlade, odnosno prije formiranja novog ministarstva komunalne privrede i infrastrukture. 

Resorni ministar Jusuf Bubica (BPS) kazao nam je da bi problem trebao dočekati novu vlast, koja će odlučiti kome će prepustiti održavanje linija – GRAS-u ili „Centrotransu“.

- Tada bi trebao biti raspisan novi tender za dodjelu linija. Na taj način će biti odlučeno ko će od prijevoznika dobiti posao - rekao je Bubica.

Dok se trakavica u vezi s linijama ne riješi, ponovo će najviše ispaštati građani. Najgore je putnicima u padinskim naseljima. Bez prijevoza su mještani naselja Jarčedoli, Širokača, Mahmutovac, Faletići, Sedrenik... Ako minibus nekad i dođe, to bude s nekoliko sati zakašnjenja. 

Sugrađanka Amela Čurčić kazala nam je da GRAS izostavlja redove vožnje na mnogim linijama. 

- Ima linija koje su dodijeljene GRAS-u, a na kojima nikako ne voze. Ta firma načinom poslovanja nije zaslužila ni da im se sadašnje karte plaćaju - kazala je Čurčić.

amela-curcic

Čurčić: Izostavljaju vožnje

Više cijene

No, mimo mišljenja građana, direktor GRAS-a Avdo Vatrić (SDA) poslao je zahtjev stručnoj komisiji Ministarstva saobraćaja u kojem traži poskupljenje cijena prijevoza. 

Ministar Bubica rekao je da će komisija ove sedmice donijeti rješenja za oba zahtjeva, GRAS-ov za poskupljenje karata, ali i „Centrotransov“, koji traži niže cijene. 

Riječ građana

Smajo Hozo: 

- Ja sam penzioner i imam kartu. Kombija za Širokaču rijetko ima, a ako i dođe, mora se čekati dva sata. Što se tiče cijena, nije uredu da ih povećaju. 

smajo-hozo

Izeta Sućeska: 

- Svaki dan idem pješke. Kombija nikada nema, a oni bi povećali cijene. To je sramota. Muče nas neredovnim prijevozom, a još bi više naplaćivali. 

izeta-suceska

Šemso Aljić: 

- Bolje bi bilo da daju „Centrotransu“ pravo da vozi na svim relacijama. Oni su povoljni i profesionalni. Ne bi me iznenadilo da povećaju cijene.,

semso-aljic

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.