SARAJEVO

Poskupljenje školarina moglo bi izazvati pobunu studenata

REAKCIJE Sindikat UNSA-e protiv viših cijena studiranja

A. JAMAKOVIĆ

3.2.2015

Nakon što su rektor Sarajevskog univerziteta (UNSA) Muharem Avdispahić i Senat ove visokoškolske ustanove poslali zahtjev Vladi KS za poskupljenje studija na UNSA-i, predsjednik Sindikata UNSA-e Berko Zečević tvrdi da poskupljenje školarine bez aktivnog učešća profesora i studenata može izazvati krizne situacije, odnosno nezadovoljstvo i pobunu studenata.

Lični dohoci

Prema njegovom mišljenju, to su ozbiljni zahtjevi, u kojima jasno treba definirati šta studenti dobivaju eventualnim povećanjem cijena te ide li novac u lične dohotke ili materijalna sredstva.   

Vlada KS je na posljednjoj sjednici prihvatila zahtjev Stomatološkog fakulteta za povećanje školarine za samofinansirajuće studente i do 100 posto, dok je ostale fakultete, kako sada stvari stoje, privremeno odbila. 

- Nestvarno je da o tako značajnom pitanju razmatra grupa od dvadesetak ljudi s UNSA-e, ako se zna da ima 1.870 nastavnika. Univerzitet treba stvoriti što bolje uvjete za studiranje i pokušati olakšati situaciju u kojoj se nalazi - kazao je Zečević. 

berko-zecevic11

Zečević: Ozbiljni zahtjevi 

Prorektor za oblast finansija UNSA-e Dženan Đonlagić, koji je i jedan od predlagača novih cijena i poskupljenja, nije zadovoljan potezom Vlade koja je udovoljila samo jednom segmentu iz njihovog zahtjeva, odnosno Stomatološkom fakultetu. 

- Senat je poslao cjelovit prijedlog, a Vlada udovoljila samo Stomatološkom fakultetu, koji je tražio najveće poskupljenje, iako su drugi tražili povećanje od 10 do 20 posto. Ovo nije dobra poruka za proces integracije UNSA-e - dodao je Đonlagić. 

Nesposobnost vlasti

Mnogi profesori i studenti ogorčeni su na Univerzitet i Vladu KS, koji svoju nesposobnost pokušavaju višim cijena školarine nadomjestiti preko leđa studenata i njihovih roditelja. Iako bi Vlada trebala iz budžeta finansirati UNSA-u, ona to ne čini. S druge strane, kako tvrde s UNSA-e, budući da nemaju novca za rad, a Vlada ih ignorira, prinuđeni su povisiti školarinu! 

Zašto o poskupljenju šute studentski lideri

Iako smo pokušavali kontaktirati predsjednika Studentskog parlamenta Ahmeda Nurkovića, on se nije javljao. Studenti se s pravom pitaju zašto je njihov predstavnik u Senatu Nurković dozvolio da Vlada i UNSA međusobne nesporazume i loš rad nadomještaju preko njihovih džepova. Pitaju se čije interese štiti Nurković - studentske, lične ili interese vlasti! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.