SARAJEVO

Studenti spremni izaći i na ulice!

Ako UNSA i Vlada nastave poskupljivati školarinu

A. JAMAKOVIĆ

4.2.2015

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) protivi se poskupljenju školarine koje su Vladi KS predložili Senat i Rektorat UNSA-e! Međutim, taj se zahtjev pred kantonalnim ministrima našao i pored otvorenog protivljenja studenata.

Prošao prijedlog

Vlada je, naime, na posljednjoj sjednici djelimično udovoljila zahtjevu UNSA-e povisivši cijenu studiranja na Stomatološkom fakultetu i do 100 posto, dok je na ostalima poskupljenje, kako sada stvari stoje, prolongirano.

Prema riječima predsjednika SPUS-a Ahmeda Nurkovića, još u junu 2014., kada je rukovodstvo Univerziteta s rektorom Muharemom Avdispahićem na čelu spremalo odluke o poskupljenju, glasali su protiv viših cijena, ali su preglasani pa je prijedlog prošao.  

ahmed-nurkovic-10

Foto: Arhiva (Nurković: Studenti preglasani)

- Taj prijedlog UNSA-e tek je ovih dana došao na Vladu. Međutim, ukoliko nekome padne na pamet da povisi cijenu školarina, pokazali smo da smo sposobni da izvedemo studente na ulice i to ćemo onda i uraditi - upozorio je Nurković.

Uvjeti studiranja

Što se tiče studenata Stomatološkog fakulteta kojima je studij drastično poskupio, Nurković je rekao da je dekan tog fakulteta povisio cijene uz pristanak Asocijacije studenata Stomatološkog fakulteta. Navodno će, ističe Nurković, taj novac biti utrošen na konkretne stvari te će se poboljšati uvjeti studiranja.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.