SARAJEVO

Malo ko vjeruje u uspjeh Vlade KS s Jasminom Bučom na čelu

Komisija SDA predložila kandidata za mandatara

Autor:S. MUHIĆ

4.2.2015

Jasmin Bučo (SDA) zvanično je kandidat za mandatara nove Vlade KS, koju će formirati koalicioni partneri SDA, DF te BPS! Da će Bučo, izvršni direktor u preduzeću „Autoceste FBiH“, biti novi premijer, prvi je objavio „Dnevni avaz“ još polovinom prošlog mjeseca.

Blokada izbora

Kako saznajemo, Kadrovska komisija KO SDA na posljednjoj sjednici među četiri kandidata izabrala je njega. Predložila ga je Izvršnom odboru, od kojeg se očekuje podrška, nakon čega bi saglasnost za imenovanje Buče trebalo dati i Predsjedništvo SDA.

Drugi ozbiljan kandidat Elmedin Dino Konaković, šef Kluba poslanika SDA u Skupštini KS, eliminiran je iz utrke. Bučo je, inače, kandidat kojeg podržava predsjednik KO SDA Denis Zvizdić, dok je iza Konakovića čvrsto stao Abdulharis Šeta. Inače, Šeta predvodi pobunjeničko krilo SDA, takozvani Aktiv, koji slijedi najmanje šest od 10 poslanika u Skupštini KS, a koji se otvoreno bori protiv loše politike vrha SDA.

dino-konakovic

Arhiva (Konaković: Ispao iz utrke)

Ovakvim raspletom sukoba između Zvizdića, koji slijepo slijedi i forsira politiku zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, s jedne strane, i Šete, jasno je da će budućeg premijera KS imati Zvizdić i Izetbegović. Jedini problem može predstavljati to što su za Bučino imenovanje neophodni glasovi Šetinih poslanika. Oni mogu blokirati izbor Vlade.   

Osim ozbiljnih unutarstranačkih sukoba, kandidatura Buče proizvela je i druge reakcije, većinom negativne. U stranci mu se zamjera to što je navodno neiskusan, bez političkih vještina i znanja. Smatra ga se direktno isturenom palicom Zvizdića i Izetbegovića.

U nekoliko navrata i sam Bučo isticao je da ne želi premijersku poziciju, tvrdeći da on „nije političar, nego stručnjak u svojoj profesiji, u oblasti građevine“. Oni koji se ne slažu s njegovim izborom, tvrde i da nema pregovaračke sposobnosti, što će mu itekako trebati ako se ozbiljno želi uhvatiti ukoštac s rješavanjem katastrofalne ekonomske i političke situacije u KS, čiji je budžet u dubiozi većoj od 130 miliona KM.

Plan rada

Bučo nam je potvrdio da je svjestan loše situacije u KS te da će, nakon što ga je Kadrovska komisija predložila, početi praviti ozbiljnije pripreme i planove za rad na premijerskoj poziciji.

Trebat će mu godina da se snađe

Adnan Solaković, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH, lidera opozicije u Skupštini KS, kazao je da SDA nema kvalitetno rješenje za mandatara.

adnan-solakovic-fn

Foto: Arhiva (Solaković: Bez reformi)

- Koga god da su postavili, bit će nastavljena njihova politika bez reformi. Imenovanjem Buče, osim podjela na frakcije, otkrila se podjela i na hercegovački i sarajevski blok u SDA. Bučo, koji je u Zvizdićevom timu, je bez političkog iskustva, ali mu je i pored toga stranka dala prednost u odnosu na Konakovića, koji je u sarajevskom klanu. Bučo će kao premijer lutati godinu ili dvije dok se snađe. Na tu poziciju trebao je doći iskusan političar koji zna sve problem u Kantonu. S ovakvim mandatarom teško je da će biti bolje - kazao je Solaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.