SARAJEVO

Od koalicije SDA - SDP Grad ne može očekivati ništa dobro

Čistka kadrova u vijećima koji ne pripadaju većini

Autor:A. Na.

4.2.2015

Izborom Sulje Agića iz SDA za predsjedavajućeg Gradskog vijeća na posljednjoj sjednici javnosti je obznanjena nova koalicija koja će u narednom periodu upravljati Gradom. Naime, kako trenutno stvari stoje, zahvaljujući odličnoj saradnji na lokalnom nivou, kadrovi SDA i SDP-a poklopili su Grad.

Tako prvi čovjek Grada Ivo Komšić dolazi iz SDP-a, dopredsjedavajući GV Miro Lazović je, također, u rukovodstvu te stranke, dok su dvojica dogradonačelnika Aljoša Čampara i Ranko Čović te predsjedavajući Agić iz reda SDA.

Kako tvrde mnogi vijećnici, sadašnja parlamentarna većina istu praksu raspodjele fotelja želi primijeniti i u općinskim vijećima gdje se već pripremaju smjene predsjedavajućih i dopredsjedavajućih koji ne dolaze iz ove dvije stranke.

- Drago nam je što se potvrdilo ono što smo već znali - da SDA i SDP odlično sarađuju na lokalnom nivou. Sada zajedničkim snagama upravljaju Gradom. Veoma je bitno da građani znaju ko je odgovoran za koji nivo vlasti i da mogu rad tih stranaka i pojedinaca ocijeniti na izborima - kazao je vijećnik Robert Pleše iz Naše stranke.

Prema mišljenju vijećnika Igora Gavrića iz opozicionog Saveza za bolju budućnost BiH, koalicija SDA - SDP zavladala je odmah nakon usvajanja nacrta budžeta za 2015. godinu.

igor-gavric-fn

Foto: Arhiva (Gavrić: Loše stanje)

- Vijećnici ove dvije stranke podržali su taj prijedlog iako nije bio u skladu sa zakonom. S obzirom na to da je stanje u Gradu veoma loše, od nove većine građani ne mogu očekivati da će napraviti značajan pomak - rekao je Gavrić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.