SARAJEVO

Agresorska granata prije 21 godinu ubila devet Sarajlija

Godišnjica masakra na Dobrinji

Autor:A. Š. H.

4.2.2015

Učenjem Fatihe i minutom šutnje te polaganjem cvijeća na spomen-obilježje članovi porodica, delegacija Kantona Sarajevo predvođena ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatkom Petrovićem, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva od 1992. do 1995. godine danas su odali počast u znak sjećanja na devetero ubijenih Sarajlija u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 8 na Dobrinji.

granata-2

Na to mjesto su prije 21 godinu s agresorskih položaja iz pravca Lukavice pale su tri granate od čijeg je eksplozivnog dejstva smrtno stradalo devet, a teže i lakše ranjeno 16 sugrađana.

Tog kobnog dana ubijeni su: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera.

Kako je kazao Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja, na tom mjesto ubijeno je i dvoje djece.

- Početak februara je najtežio dio godine za mene lično. Moj curica je na jučerašnji dan trebala napuniti 33 godine, kao i mnogi drugi građani, ona to nije dočekala. Nažalost, niko nikad nije odogovarao za ovaj i slične zločine - rekao je Grabovica.

granata-1

Ministar Petrović istakao je zaborav grijeh, da je to saučešće u zločinu.

- Prema žrtvama smo dužni i obavezni da njegujemo uspomene na njih, zbog nas i naše djece - dodao je Petrović.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.