SARAJEVO

Stanari najavljuju nove proteste protiv gradnje u njihovom parku

Ne odustaju od borbe za jedinu preostalu zelenu površinu

A. ŠETA-HADŽIĆ

5.2.2015

Stanovnici Čengić-Vile, koji zbog gradnje poslovno-stambenog objekta na posljednjoj zelenoj površini u njihovom naselju godinama vode bitku da bi spasili park, za kraj sedmice najavljuju nove proteste. 

Regulaciona linija

Ponovo će zahtijevati obustavu radova na objektu, za koji su dozvole potpisali načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA) te njegova pomoćnica za urbanizam Belma Ključo-Vlašić. 

cvila-srijeda1

 Radnici „Butmira“ jučer na gradilištu: Dovlače novi materijal

Predstavnik stanara Midhat Sarajlić kazao nam je jučer da na Čengić-Vili imaju samo jedan zahtjev - da im se vrati park ispred njihovih zgrada.

- Građani će se, vjerovatno, u nedjelju u 12 sati okupiti ispred gradilišta. Nadležne ćemo podsjetiti da nismo odustali od svog cilja. Prije nekoliko dana podnijeli smo prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove zbog toga što je investitor, firma „Butmir“ probio regulacionu liniju bez ikakvog odobrenja. Uzeli su nam dvije trećine šetnice i parking mjesta. Zahtijevamo da im se obustave radovi - kazao je Sarajlić. 

midhat-sarajlic22

Sarajlić: Prijavili inspekciji 

Predstavnik stanara tvrdi da je neka od nadležnih institucija naredila trenutnu obustavu iskopavanja da bi građane zavarali. 

Novi materijal

- Bageri više nisu kopali, ali vidimo da se stalno dovlači novi materijal. Ne daju nam uvid u projekt, a imamo pravo da znamo šta nam se gradi pred nosom. Podzemnu garažu potkopavaju ispod javne površine - ogorčen je Sarajlić. 

Prijava za korupciju  

Prije mjesec građani su načelnika Koldžu i njegove saradnike prijavili za korupciju Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. 

- Iz Agencije nam je javljeno da su oni slučaj proslijedili Kantonalnom tužilaštvu. Budući da smo i mi prije dvije godine podnijeli krivičnu prijavu, pisali smo urgenciju da se slučaj što prije riješi. Načelnik i saradnici lažirali su dokumente radi ličnog profita - kazao je Sarajlić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.