SARAJEVO

Radovi od Vraca do Hrasnog neće početi ni 2017. godine

Kanton probio sve rokove za izgradnju južne longitudinale

Autor:A. NALO

6.2.2015

Još prije dvije godine Vlada KS, koju predvode ministri SDA, na sva zvona obećavala je građanima da će se provozati novom savremenom saobraćajnicom od Mosta Suade i Olge pa do raskrsnice kod pekare AS u Hrasnom. Međutim, do sada je urađena samo dionica od Mosta do skretanja za Vraca i to nakon što su probijeni svi mogući rokovi.

Dokument Direkcije

Kako trenutno stvari stoje, a prema prijedlogu rada Direkcije za puteve KS za ovu godinu do kojeg je došao "Dnevni avaz", druga dionica neće biti započeta ni u naredne dvije godine!

zgrada-grbavicka

Foto: Avaz (Stara zgrada koja će biti uklonjena)

Koliko su probijeni najavljeni rokovi, najbolje pokazuje to da je početak izgradnje druge dionice od skretanja za Vraca prema Željinom stadionu bio planiran još u 2014. godini. No, od toga, čini se, zadugo još ništa neće biti. Rok će biti probijen minimalno tri godine.

Naime, prvo treba da se napravi nova zgrada pa tek da se ruši ona koja se nalazi na trasi na kojoj je predviđena gradnja saobraćajnice. Prema onome što piše u dokumentu Direkcije, izgradnja nove zgrade trajat će oko dvije godine!

Rušenje objekta

- S obzirom na to da rušenje objekta i izgradnja novog nisu bili obuhvaćeni važećim planskim aktima, u 2014. godini je Skupština KS usvojila izmjenu Urbanističkog plana na drugoj dionici te je u proceduri izrada Urbanističkog projekta. U ovoj godini će u budžetu Ministarstva saobraćaja biti planirana sredstva za izmještanje i izgradnju novog objekta, za čiju realizaciju će biti potrebno oko dvije godine - navode iz Direkcije.

Bubica: Ništa od radova

Ministar saobraćaja Jusuf Bubica (BPS) kazao nam je da se neće ništa početi raditi dok se ne napravi nova zgrada.

- Taj projekt će koštati nekoliko miliona KM i novac je spreman. Čekaju se papiri i saglasnost od Općine Novo Sarajevo. Nakon toga će se raspisati tender i pristupiti odabiru najpovoljnijeg izvođača. U blizini sadašnje zgrade gradit će se kružni tok – rekao je Bubica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.