SARAJEVO

Tri frakcije SDA vode žestok rat zbog fotelja

OTKRIVAMO Hoće li borba za premijera rezultirati raskolom u stranci

S. MUHIĆ

7.2.2015

Najmanje tri frakcije duboko podijeljene SDA posljednjih dana vode žestoku bitku za fotelje u budućoj kantonalnoj vlasti. Najviše se ratuje za fotelju mandatara, koji treba sastaviti novu vladu, u kojoj će, osim iz SDA, sjediti ministri iz DF-a i BPS-a.

Stranački izbori

Već duže od mjesec Jasmin Bučo, izvršni direktor u preduzeću „Autoceste FBiH“, bio je glavni kandidat za premijera. Predložio ga je predsjednik KO SDA Denis Zvizdić, a podržao zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, kojem je Zvizdić u potpunosti odan. Oni zajedno čine jednu frakciju u SDA.

Međutim, prije nekoliko dana iz pobunjeničkog stranačkog ogranka, koji se protivi politici vrha SDA, nazvanog Aktiv, odnosno druge stranačke frakcije, koju vode Abdulharis Šeta i Kemal Ademović, naprasno je lansirana informacija da bi mandatar mogao biti Elmedin Dino Konaković, šef Kluba poslanika SDA u Skupštini KS.

Iako je Izetbegović podržao Buču, prema informacijama koje je za „Avaz“ otkrio izvor iz SDA, iza Konakovićeve kandidature čvrsto je stala Bakirova supruga Sebija Izetbegović, koja, inače, simpatizira Konakovića.

- Ona je, navodno, njemu osigurala i podršku novogradske SDA, koja ima najviše glasova na izborima, pa zahtijeva poziciju premijera. Tako je oslabila i Bakirova podrška Buči, zbog čega se postavio kao neutralan, što je naljutilo Zvizdića - rekao nam je sagovornik.

jasmin-buco

Bučo: Zvizdićev kadar

No, i pored toga, u Kadrovskoj komisiji KO Bučo je dobio najveću podršku, iako je jednake šanse imao i Konaković. I kada se očekivala sjednica Kantonalnog izvršnog odbora, koji je trebao izglasati ime mandatara između ove dvojice, jučer je iz drugog plana istureno ime Muharema Šabića, profesora na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije na Univerzitetu u Sarajevu i tehničkog direktora „BH Airlinesa“.

seka-izetbegovic

Izetbegović: Veliki utjecaj u stranci

Predložila ga je, tvrdi naš izvor, SDA Novi Grad, odnosno njen predsjednik Huso Ćesir, koji je prevario Sebiju Izetbegović i sam predvodi treću stranačku frakciju u SDA. Ćesir je ultimativno za Šabića, a glavni mu je argument taj da je Novi Grad dobio najviše glasova te da treba imati premijera. Ustvari, on na ovaj način na predstojećim stranačkim izborima želi preuzeti sarajevsku SDA.

Odmetnuti Ćesir

- Ćesir se potpuno odmetnuo. Iskoristio je sukob Zvizdića i Aktiva i poturio svog kandidata Šabića. Ako mu ne krene po planu, spreman je zatražiti i uvesti povjereništvo, pa bi na taj način on postao predsjednik KO SDA, što mu i jeste krajnji cilj. Pitanje premijera zorno ilustrira raskole u stranci - kazao je „Avazov“ sagovornik.

muamer-sabic

Šabić: Pripada Ćesirovoj frakciji

Velike bitke će se voditi za vikend, a u ponedjeljak bi trebala biti održana sjednica Izvršnog odbora na kojoj se očekuje objavljivanje imena budućeg premijera. Bučo, Konaković ili Šabić.

Isključenje Konakovića, Čomora i Ademovića

Ako bude imenovan Bučo, što pod svaku cijenu želi Zvizdić, kako saznaje „Avaz“, za njega u Skupštini KS neće glasati polovina članova Aktiva, poslanici Dino Konaković, Eldar Čomor i Kemal Ademović. Ako se taj scenarij, koji je već isplaniran, desi, onda bi ih Zvizdić isključio iz stranke. A, da ne bi izgubio većinu, u Skupštini je osigurao dodatne ruke iz BPS-a ili BOSS-a.

Filipović: Zbog sukoba u SDA ispaštaju građani

Na katastrofalan odnos vladajuće koalicije predvođene SDA prema građanima KS oštro je reagirala Selma Filipović, poslanica lidera opozicije Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS.

- Zbog unutarstranačke podijeljenosti u SDA najviše ispaštaju građani. Do kraja marta moramo usvojiti budžet, Kanton je u minusu oko 130 miliona KM, problemi su na sve strane, a u SDA se bore za fotelje! To nema nigdje. Njihova politika nije dobra za Kanton i građane te ne vodi boljitku. Iz dana u dan propadamo. Odakle im pravo da manipuliraju građanima - kazala je Filipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.