SARAJEVO

Dok ne dobiju vodu, mještani sakupljaju kišnicu i tope snijeg

NAHOREVO Otkup zemljišta za gradnju vodovoda

A. JAMAKOVIĆ

8.2.2015

Nakon što je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu izradio glavni projekt za gradnju vodovoda u Nahorevu, slijedi otkup zemljišta koje je proglašeno od društvenog značaja. Nedostatak vodovoda dugogodišnji je problem stanovnika, ali se nadaju da će se to konačno početi rješavati na proljeće. 
 
Vještak hidrolog

Predsjednik Skupštine Udruženja "Izvor života i zdravlja" Fikret Čolić, koji predstavlja mještane, kaže da se snalaze kako znaju, u burad sakupljaju kišnicu, tope snijeg...

- Molimo Boga da ne bude mraza da cisterne mogu izaći. Tu nam, zaista, mnogo pomaže općinska Civilna zaštita. Čim vrijeme bude ljepše, na teren će izaći vještak hidrolog radi početka eksproprijacije zemljišta - kazao je Čolić.

 

fikret-colic

Čolić: Početak eksproprijacije

Kako su nam rekli iz Općine Centar, problem je što s otkupom ne ide sve glatko, jer neki posjednici traže otkup cijelih imanja, a ne samo dijela za trasu. 

Novčana naknada

- Urađeno je i vještačenje radi eventualnog utvrđivanja novčane naknade ljudima u Nahorevu, Nahorevskim brdima, Muharemovićima i Seljama. Trasa ne prolazi kroz naseljena mjesta i uglavnom je riječ o poljoprivrednom i šumskom zemljištu te šikari na više od 1.000 metara nadmorske visine - kazali su nam u Općini.

Niko neće biti prevaren 

- Treba razgovarati s vlasnicima parcela. Nikome ništa neće biti oteto niti će iko biti prevaren. Ima primjedbi i na trasu pa će možda i ona biti korigirana. Ukoliko ove godine ne dobijemo vodu, nećemo nikad - dodao je Čolić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.