SARAJEVO

Građani neće plaćati visoke račune za vodu

Ministarstvo ispituje slučajeve enormno velike potrošnje

Autor:A. ŠETA-HADŽIĆ

10.2.2015

Na sve učestalije pritužbe građana zbog enormno visokih računa za vodu koji su im stizali protekla dva mjeseca reagirali su iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS. Kako nam je potvrdio ministar Zlatko Petrović, poslao je nalog preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ da ispita zbog čega su korisnicima poslali tako visoke račune.

Broj članova

- Njihova je obaveza da svaku potrošnju koja nije uobičajena ispitaju. Moraju utvrditi uzrok enormne potrošnje zajedno s upraviteljima zgrada, jer je možda negdje nastao kvar - kazao je Petrović i dodao da će istrajati u tome da se slučaj izvede načistac.

zlatko-petrovic

Foto: Avaz (Petrović: Poslao nalog)

Stanari zgrada u ulici Nerkeza Smailagića na Alipašinom Polju prvi su reagirali na nenormalnu potrošnju. Penzioneru Beširu Kevelju i njegovoj supruzi januarski račun bio je 63 KM, što je mnogo više od njihove realne potrošnje.

- Supruga i ja smo dobili račun od 63 marke, a vodomjer koji sam ugradio pokazuje da smo potrošili 12 KM. Toliko ću im platiti! Ako treba da idemo do suda, ići ćemo, ali neću da plaćam ono što nisam  potrošio - kazao je Kevelj i dodao da će i njegove komšije bojkotirati iznimno visoke račune.

besir-kevelj

Foto: Avaz (Kevelj: Ide na sud)

Zanimljiv je i slučaj bračnog para s jednogodišnjom bebom s Grbavice, kojima je posljednji račun iznosio čak 192 KM!

Kako su kazali iz ViK-a, u svim zgradama vodu obračunavaju tako što se očita ukupna potrošnja, pa se taj iznos podijeli na domaćinstva sukladno broju članova.

Stvarna potrošnja

- Do novembra 2014. godine potrošači u zgradama u kojima je registrirana potrošnja bila znatno veća od 12 kubnih metara po stanaru nisu dobivali račune u punom iznosu. Zbog toga je Uprava preduzeća donijela odluku da se fakturiranje potrošnje vode u zgradama vrši na osnovu registrirane stvarne potrošnje. To je razlog zbog kojeg su stanari počeli dobivati više račune - potvrdili su iz ViK-a.

ViK nije dužan popravljati cijevi

Iz ViK-a tvrde da voda nije poskupjela. Ako je u pitanju kvar na mreži, navode da oni nisu dužni popravljati i održavati cijevi u zgradama. To je u potpunosti, tvrde iz ove firme, u nadležnosti stanara i upravitelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.