SARAJEVO

UPOZORENJA Kanton u pripravnosti zbog zagađenog zraka

Povećano prisustvo čestica prašine i sumpordioksida

A. Na.

16.2.2015

Automatske stanice za mjerenje kvaliteta zraka zabilježile su posljednjih dana veliko prisustvo prašine i sumpor-dioksida u zraku. Zbog previsokih vrijednosti ovih parametara, zrak u Kanton Sarajevo mogao bi u narednih nekoliko dana bit zagađen.

Najveći zagađivači

Nekvalitetno gorivo i ugalj, neispravna i dotrajala vozila te postrojenja "Toplana" koja su nedavno prešla na mazut, jedini su krivci što će stanovnici glavnog grada udisati nekvalitetan zrak, smatra ekspert za kvalitet zraka i klimatske promjene Martin Tais.

Prema njegovim riječima, u Kantonu Sarajevo postoji skoro 140.000 vozila, što je dvostruko više od predviđenih standarda.

martin-tais

Tajs: Zabrinjavajući podaci 

- Očekuje nas veliko zagađenje, jer je vrijeme stabilno, bez snijega i vjetra. Bez njih nema čistog zrak u kotlini. Prema tome, nastupa period magle i čađi. U prigradskim naseljima može se očekivati povećano prisustvo sumpor-dioksida, a u gradskim prašine. To su zabrinjavajući podaci - ističe Tais.

Da je situacija alarmantna, potvrdio je jučer i stručni tim za koordinaciju i nadzor Vlade KS, koji je napravio plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Izdata upozorenja

- Apeliramo na sve rizične kategorije stanovništva, u koje spadaju osobe s kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama dišnog sistema, rekonvalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice, da smanje kretanje, naročito tokom jutarnjih i večernjih sati. Sugeriramo i vozačima da smanje korištenje vozila, pogotovo onih starih – navodi se u upozorenju stručnog tima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.