Počinje obnova Baščaršijskog trga, šetnica, kaldrme, ulica...

Općina napravila listu prioriteta komunalnih projekata

A. Na.

S početkom građevinske sezone Općina Stari Grad bit će pravo gradilište. Općina na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem (SBB) već je napravila listu prioriteta komunalnih i investicionih projekta, a za čiju je realizaciju zadužena Služba za investicije, komunalne i inspekcijske poslove.

Izgradnja igrališta

Osim projekata čija realizacija zavisi od odobrenja kreditnog zaduženja kod Saudijskog fonda, kao što su izgradnja moderne garaže prekoputa Vijećnice, u 2015. popločavat će se ulica Strošići i adaptirati Saburina kuća, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom.

strosici

Bit će obnovljena i uništena kaldrma u ulici Strošići

Sve su izvjesniji rekonstrukcija i popločavanje Baščaršijskog trga, kao i početak prve faze izgradnje igrališta na Boguševcu.

- Na području MZ Baščaršija uredit ćemo ploče na šetnicima. Također, za asfaltiranje su pripremljene ulice Faletići do starog i Bakijskog mezarja, Alije Nametka, Brusulje od broja 37, Sedrenik od broja 139 do 141, Nova Baruthana - I krak i Nova Baruthana - II krak, Mihrivode, Mahmutovac, Kamenica 20-38, Kamenica 47-53, Mali Sedrenik  57, Nevjestina, Goloderica i Rogina od broja 139 do 155 - kazao je načelnik Hadžibajrić.

ibrahim-hadzibajric-22

Hadžibajrić: Brojni projekti

Stara kaldrma

Prema spisku, stara kaldrma će se obnoviti u ulicama Budakovića čikma, Požegina, Balibegovica od  broja 21 do 28, Tandareva do broja 14 i na Varoši.

 

Obnova potpornih zidova

Izgradnja i obnova potpornih zidova bit će u ulicama Močila 8, Mošćanica ispod ceste, Krka od broja 1 do 5, Bistrik brijeg broj 6, Hendina 4, Boguševac čikma, Ispod grada 25, Obhodža, Kamenica 30 i Mahmutovac do broja 47. Vodovodne instalacije mijenjat će se u ulicama Čeljigovići od džamije do tranzita, Dariva - put Sarajevskih gazija, Balibegovica, Mihrivode i Višegradska kapija.
 

Novi rukohvati u ulicama Podcarina 55, Muje Hrnjice od broja 10 do 24, Sulejmana Zolja kod broja 50, Hladivode od broja 1 do 3, Bostarići prekoputa 87, Paje čikma od broja 6 do 10 i Mahmutovac od broja 1 do 5.

NA VRH

Podijeli članak na