SARAJEVO

Sve više gladnih, a obroci nikad skromniji

Povećan broj korisnika narodnih kuhinja

F. N. - V. P.

16.2.2015

Sve je više gladnih građana u Kantonu Sarajevo, koji zavise i preživljavaju od jedinog obroka koji dobivaju u narodnim kuhinjama. Korisnika je iz dana u dan sve više, a porcije nikad nisu bile skromnije!

Od šerpice toplog ručka iz Narodne kuhinje Stari Grad živi i šestočlana porodica Nazife Murić.

- Doslovno živimo zahvaljujući jelu koje dobijemo u ovoj kuhinji. Hvala dobrim ljudima koji rade na takvim mjestima i onima koji donacijama pomažu njihov rad. Drago mi je da neko ima osjećaja za nas, koji nemamo. Bez njih, ne bismo preživjeli - govori Murić.

Na toplom loncu Narodne kuhinje Stari Grad trenutno je 4.600 gladnih.  

- Narednog mjeseca, taj broj će se znatno povećati, jer smo raspisali novi konkurs. Nažalost, sve je više socijalnih slučajeva. Uprkos teškoj situaciji, još nekako uspijevamo da za naše korisnike osiguramo hljeb i jedan kuhani obrok - kaže Zilha Šeta, direktorica Narodne kuhinje.

seta-muric

Prema njenim riječima, sve je manje donacija od firmi i preduzeća. U ovom teškom vaktu, kako kaže, nije ih zaboravio starogradski načelnik Ibrahim Hadžibajrić (SBB), koji im je uplatio 40.000 KM na račun.

Ništa bolja situacija nije ni u kuhinjama Crvenog križa Kantona Sarajevo. Zbog loše materijalne situacije, moralo se štedjeti čak i na obrocima!

- Morali smo štedjeti na porcijama, pogotovo kada je suha hrana u pitanju. Zato su nam korisnici tražili da im barem u danima vikenda, umjesto hrenovki, dajemo feta sir. Trenutno imamo 1.965 korisnika i taj se broj stalno mijenja. Hrana se dijeli na 19 punktova - rekla je Enaida Višo, sekretar CK.

 

 4.600  korisnika Kuhinje Stari Grad

1.965 korisnika Kuhinje Crvenog križa

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.