SARAJEVO

Safet Zec: Godinama sam želio Šestoaprilsku nagradu!

Velikom bh. umjetniku pripalo najviše priznanje Grada Sarajeva

Autor:M. ČUSTOVIĆ

17.2.2015

Veliki slikar i grafičar, bosanski Mikelanđelo Safet Zec (72) na jučerašnjoj sjednici Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade dobio je najviše glasova za ovo najviše priznanje Grada Sarajeva u 2015. godini. Za nagradu ga je predložio gradonačelnik Ivo Komšić, a informaciju da je upravo taj prijedlog dobio najviše glasova potvrdilo nam je nekoliko izvora, bliskih njemu i njegovim saradnicima.

Veliko uzbuđenje

Zeca smo jučer kasno popodne zatekli u Italiji i iznenadili smo ga ovom viješću. Uz konstataciju da je godinama želio Šestoaprilsku nagradu, još i u vrijeme kada je bio mlad, kazao nam je da mu je teško govoriti, a veliko uzbuđenje osjetilo se u njegovom glasu.

- Svaki put kada sam imao izlaske preko granice, želio sam tu nagradu, nadao sam joj se. I to se proteglo. Ali, što kažu Italijani, „bolje kasnije nego nikako“. Hvala ljudima koji su me odabrali. Sarajevo mi mnogo znači, iako se svi mi borimo s njim, imamo ta neka razočarenja i radosti. Ali, znate, kad ste dijete jednog grada, ne znam šta mogu doživjeti vani, kakvu nagradu mogu dobiti što može zamijeniti moje uzbuđenje kada izađem na Ferhadiju, kad prođem srcem grada, ta trema koju imam, taj jedan stalni titraj ili beskrajno duboka sreća kada dolazim u grad - kazao je ponosno Safet.

Iako je jedan od naših najznačajnijih umjetnika koji je dao značajan doprinos afirmaciji grada Sarajeva u regiji i svijetu, smatra da nije dovoljno učinio.

Najviše glasova

- Želio bih, imam snage i smatram da mogu još nešto da učinim za grad koji se gubi, koji je razaran i uništavan - poručio je Zec.

Inače, sve prijedloge koji su dobili najviše glasova Odbor će proslijediti gradskim vijećnicima koji će na sjednici Vijeća potvrditi odluku Odbora.

Dobitnici kolektivnog i grupnog priznanja

Kolektivnu nagradu dobilo je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.–1995. godine. Grupnu nagradu, kako se i očekivalo, dobit će Džim Maršal (Jim Marshal) i Timoti Tim Klensi (Timoty Clansy), jer su jedini predloženi za ovu kategoriju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.