SARAJEVO

Čuveni Ali-pašin most popustio pod naletom nabujale rijeke

Vakifi su na Miljacki podigli 13 ćuprija

A. NALO

22.2.2015

Na maloj i plahovitoj rijeci Miljacki sarajevski vakifi podigli su čak 13 mostova, osam drvenih i pet kamenih. Među najljepšima od istoka ka zapadu bili su Kozija i Šeher-ćehajina ćuprija, Carev i Ali-pašin most...

Poneki zapis

- Od svih tih ćuprija, danas imamo samo tri. Carevom mostu ostali su temelji, a od Ali-pašinog nema nikakvih tragova ni fotografija, tek poneki zapis. Srećom, naši preci su spomen na Ali-pašin most sačuvali tako što su cijelo naselje prozvali po njemu - govori Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Prema predajama, ovaj kameni most nastao je u 16. stoljeću, a vakif mu je bio bosanski sandžak-beg Ali-paša, koji je napravio i Ali-pašinu džamiju, čuvenu po ljepoti i proporcijama.

Podignut je na dijelu gdje je Miljacka mirnija i slabija, ali je tlo bilo meko zbog riječnog nanosa i mulja. Trpio je česta oštećenja zbog propadanja tla pa se kroz historiju spominju i drvene i kamene verzije istog mosta.

Posljednji veliki pokušaj trajnog rješenja problema desio se u 18. stoljeću, kada su bogate Sarajlije odlučile odgovoriti na sve učestalije zahtjeve građana i putnika.

mufid-garibija555-1

Mufid: Izgradili cestu

Kameni lukovi 

Među vakifima se naročito istaknuo Mehmed Grbo, koji je za gradnju mosta dao trećinu svog imetka. Nakon ove posljednje rekonstrukcije, Ali-pašin most imao je tri kamena luka, a u tom ruhu ostao je samo šezdesetak godina.

Nabujala Miljacka porušila je 1870. jedan od lukova, nakon čega više nikada nije vraćen u funkciju. Luk je privremeno zasvođen drvetom, a most je u potpunosti uklonjen kada su Austro-Ugari izgradili novu cestu na postojećoj trasi.

Isti neimari  

- U svom putopisu sa početka 17. stoljeća književnik i dilomat Atanazije Jurjević navodi da Sarajevo ima vrlo lijepe kamene mostove, građene po savremenom ukusu. Vjeruje se da su Ali-pašin most pravili isti neimari koji su sagradili džamiju – dodaje Garibija.

Južni dio nazvan Alipašino polje

Širi lokalitet oko mosta dugo nije bio naseljen. Cijela zemlja pripadala je Ali-paši pa je predio južno od mosta prozvan Alipašino polje, što je do danas naziv jednog od najvećih sarajevskih naselja. Osim naselja i željezničke stanice, ime Ali-pašin most nose i dvije mjesne zajednice, dobrovoljno vatrogasno društvo, biblioteka, apoteka...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.