SARAJEVO

Na mjestu baruthane bit će napravljen muzej topova

PROJEKTI Završena arheološka istraživanja na Žutoj tabiji

A. JAMAKOVIĆ

24.2.2015

Završena su arheološka ispitivanja na Jekovačkoj ili u narodu poznatoj Žutoj tabiji, koja su rađena prema nalogu Fonda memorijala KS. Prema riječima arheologa Mirsada Avdića, koji je bio angažiran na ovom projektu, pronađeni su ostaci baruthane iz osmanskog perioda i prostor za smještaj manje vojne posade.

Gradska atrakcija

- Tabija je bastion na kome su nekada bili topovi kojima se branio grad. Na jednoj fotografiji iz austrougarskog perioda vidjela se baruthana pa smo dobili zadatak da to istražimo. S obzirom na starost i prostor na kojem se nalazi, riječ je o veoma važnom kulturno-historijskom objektu - pojasnio je Avdić. 

tabija-projekt

Idejni projekt tabije

Idejnim projektom predviđeno je da na mjestu baruthane bude napravljen muzej topova, što će biti još jedna gradska atrakcija. 

Uz muzej je planirana izgradnja male kancelarije s info-pultom za turiste, a sve bi bilo napravljeno od prirodnih materijala. Mezaristan, koji je pronađen u blizini, bit će saniran i zaštićen od propadanja. 

mirsad-avdic

Avdić: Istražili teren

Tradicionalno pucanje

Na platou će biti postavljeni i muzejski osmanlijski topovi, dok je predviđeno i mjesto za tradicionalno pucanje iz topa u vrijeme iftara tokom ramazana. 

Jaja, so i kreč  

Tabija je napravljena u nepravilnom osmougaoniku od kamena, a ime Žuta dobila je po oksidima koji su izašli iz kamena u žutoj boji. Prvo su pravljeni zidovi koji su se punili kamenom, a kao vezivno sredstvo korišteni su jaja, so i kreč. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.