SARAJEVO

Komšić i Čampara drastično povećavaju plaće sebi i gradskim službenicima

SRAMOTNO Većina U GV SDA - SDP sutra usvaja odluku

A. NALO

24.2.2015

Zahvaljujući kadrovima SDA i SDP-a okupljenim u parlamentarnoj većini u Gradskom vijeću (GV), na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ponovo će se, treći put, raspravljati o povećanju plaća funkcionerima u ovom organu lokalne samouprave! 

Prazan budžet Osim generalno teške finansijske situacije i neimaštine u kojoj građani žive, ova inicijativa SDA i SDP-a sramotna je i zbog činjenice da je Grad u velikoj krizi, sa skoro praznim budžetom.

I vijećnici, pogotovo oni koji sada činenovukoaliciju SDA - SDP i koji zagovaraju povećanje plaća, a pod izgovorom usklađivanja sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federacije BiH, znaju s kakvim se problemima suočava Grad. Viši novi vlasti prestali su uplaćivati grantove Gradu, pa nema novca za održavanje zgrade Vijećnice, Olimpijskog bazena…

screenshot-2

Međutim, očigledno je da u gradskoj kasi ima novca za enormno visoke i u trenutnoj situaciji sramne plaće gradonačelniku Ivi Komšiću (SDP), njegovim zamjenicima Aljoši Čampari (SDA) i Ranku Čoviću (SDA), savjetnicima, predsjedavajućem Gradskog vijeća Sulji Agiću (SDA), sekretaru GV i Gradske uprave.. 

Prema dokumentu do kojeg je došao naš list, prvi čovjek Grada trenutno prima 1.890 KM plaće, a nova bi trebala biti 3.150 maraka, što je povećanje od čak 1.260 KM! Predsjedavajući Vijeća Agić trenutno prima 1.680 maraka, a ukoliko vijećnici prihvate povećanje, on bi trebao dobivati 2.967 KM, što je više za 1.287 maraka. 

untitled-1

Ranko Čović

Primanja savjetnika Zamjenici gradonačelnika i predsjedavajućeg za svoj rad dobivaju 1.365 KM, a prijedlog je da im plaća bude 2.790 maraka, odnosno veća za 1.425 KM! Plaća pravobranioca Grada je 1.417 KM, a nova bi trebala iznositi 2.268 maraka. Nešto manje novca dobivaju savjetnici, oko 1.155 KM, a s povećanjem isplaćivalo bi im se 1.795 maraka.

Rukovodeća mjesta

Zanimljiva činjenica je i to da će plaća biti povećana i Aljoši Čampari!? Osim što obnaša funkciju zamjenika gradonačelnika, Aljoša je savjetnik Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, te najbliži rođak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, također iz SDA. Njegova majka Rabija godinama iz sjene upravlja MUP-om KS, a trenutno je savjetnica ministra MUP-a, iako ispunjava sve uvjete za penziju. Aljoša Čampara prije sadašnje funkcije bio je generalni sekretar Parlamentarne skupštine BiH i član kabineta predsjednika SDA. Jedan je od najistaknutijih članova hobotnice porodice Čampara i njihove rodbine iz SDA, koja je, zauzimajući rukovodeća i druga utjecajna radna mjesta, ušla u sve pore bh. društva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.