SARAJEVO

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić na Međunarodnom balkanskom ekonomskom samitu

U Bursi, u Turskoj

Redakcija

24.2.2015

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić učestvovao je na Međunarodnom balkanskom ekonomskom samitu (RUMELISIAD) održanom u Bursi u Turskoj 20. februara. Samit je otvorio premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu, a učešće su uzeli turski državni ministri, zatim ministri balkanskih zemalja, te uspješni poslovni ljudi kako iz Turske, tako i drugih zemalja Balkana.

Na Samitu, koji je imao za cilj da doprinese uspostavljanju ekonomskih, komercijalnih i kulturnih veza, iskazana je želja turskih gradova i općina za nastavkom ulaganja u Općinu Stari Grad. Načelnik Hadžibajrić se obratio prisutnima i kazao da su svima koji žele ulagati u napredak i prosperitet Općine Stari Grad vrata ove općine otvorena. Hadžibajrić je iskoristio priliku da se zahvali pobratimskim općinama iz Republike Turske za nesebičnu pomoć koju su pružili stanovništu BiH koje je stradalo u majskim poplavama koje su zahvatile našu zemlju.
     
Na poziv Unije turskih općina, načelnik Hadžibajrić nastavio je boravak u Republici Turskoj, učestvujući u programima koje organizuje ova Unija za svoje članove. Među ostalim, bit će govora o programima zapošljavanja, te upravljanja otpadom (reciklaža). Načelnici općina iz različitih zemalja bit će u prilici razmijeniti iskustva i informacije na konferenciji koja se održava u Istanbulu i Konyi. Načelniku Hadžibajriću je tokom boravka u Istanbulu i zvanično uručen certifikat kojim se potvrđuje prijem Općine Stari Grad Sarajevo u Uniju turskih općina.

Sve troškove organizacije puta i smještaja za učesnike ove konferencije snosi Unija turskih općina.
     
Općina Stari Grad Sarajevo je na sjednici Izvršnog odbora Unije turskih općina u svijetu, održanoj 28.januara, 2015. godine, primljena u članstvo ove međunarodne organizacije. Kolegij Općinskog vijeća je zauzeo pozitivan stav po ovom pitanju, dok je Općinsko vijeće na 24. sjednici održanoj u januaru dalo saglasnost za pristupanje.
Unija turskih općina u svijetu je međunarodna organizacija koja svojom aktivnošću doprinosi uspostavljanju odnosa saradnje sa zemljama i regijama s turskim govornim područjem, kao i lokalnim upravama iz mjesta koja imaju geografske, historijske i kulturne sličnosti s turskim općinama, obezbjeđujući pritom podršku njihovom razvoju i očuvanju historijskog naslijeđa.

U sastavu ove Unije je 1.090 općina iz zemalja kao što su Bugarska, Albanija, Crna Gora, Srbija, Ukrajina...
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.