SARAJEVO

Komšić i Čampara ne žele odustati od povećanja plaća

Gradsko vijeće jučer povuklo prijedlog o plaćama

A. ŠETA-HADŽIĆ

26.2.2015

Gradsko vijeće (GV) jučer je s dnevnog reda povuklo sramotan prijedlog kadrova SDA i SDP-a okupljenih u parlamentarnoj većini da povećaju plaće funkcionerima u ovom organu lokalne samouprave.

Uvjeti za penziju

Vijećnici koji čine novu koaliciju SDA - SDP, gradonačelnik Ivo Komšić (SDP), njegov zamjenik Aljoša Čampara (SDA) i drugi zagovaraju povećanje plaća pod izgovorom usklađivanja sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji BiH.

Zagovornik povećanja plaća je i Čampara, koji je savjetnik Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, te najbliži rođak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, također iz SDA. Njegova majka Rabija godinama iz sjene upravlja MUP-om KS, a trenutno je savjetnica ministra MUP-a, iako ispunjava sve uvjete za penziju. Aljoša Čampara jedan je od najistaknutijih članova hobotnice porodice Čampara i njihove rodbine iz SDA, koja je, zauzimajući rukovodeća i druga utjecajna radna mjesta, ušla u sve pore bh. društva.

Komšić je kazao da prijedlog nije trebao biti povučen jer u njemu nije ništa sporno!? Rekao je da će isti prijedlog o povećanju plaća ponuditi na narednoj sjednici GV.

Izgovor usklađivanja

Protiv povećanja plaća bili su Sindikat Grada, ali i opozicioni vijećnici Saveza za bolju budućnost BiH te Naše stranke.  

- Nećemo podržati ovaj prijedlog. Sramotno je da na ovakvoj krizi povećaju plaće, a pod izgovorom nekakvih usklađivanja - kazao je u ime Kluba SBB-a Enes Husejnović.

Čoviću i Čampari po 2.790 KM

Prema novom prijedlogu, Komšićeva plaća bi se sa 1.890 KM povećala na 3.150 maraka, dok bi predsjedavajućem Gradskog vijeća Sulji Agiću (SDA) skočila sa 1.680 maraka na 2.967 KM! Zamjenici gradonačelnika Aljoša Čampara (SDA) i Ranko Čović (SDA) novom odlukom umjesto dosadašnjih 1.365 maraka primali bi 2.790 KM!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.