SARAJEVO

Šinteri "Lokoma" nezakonito u kasarni ubijaju pse lutalice

Aktivisti za prava životinja podnijeli krivične prijave protiv 18 osoba

Z. Karamović

28.2.2015

U kasarni „Safet Zajko" u naselju Halilovići radnici novogradskog preduzeća "Lokom" svakodnevno ubijaju pse lutalice koje hvataju na gradskim ulicama. Tvrdi to aktivistica za prava životinja Dalida Kozlić.

Ilegalni šinteraj

Prema njenim riječima, zbog mučenja i nezakonitog ubijanja životinja podnijela je krivičnu prijavu protiv četiri preduzeća i 18 osoba s novogradskim načelnikom Semirom Efendićem (SDA) na čelu.

- Javnost treba znati da Higijenski servis koji radi pri "Lokomu" nema dozvolu za rad ni sudski registriranu djelatnost za uklanjanje pasa. Međutim, uprkos tome, već dvije godine obavljaju taj posao u Kantonu. Znamo da na području ove općine nema skloništa za napuštene životinje, već ilegalni šinteraj koji se nalazi u kasarni „Safet Zajko". Pse ubijaju u Veterinarskoj stanici Novi Grad u Reljevu i kasarni - kaže Kozlić.

dalida-kozlic

Foto: Avaz (Kozlić: Teške optužbe)

Dodaje da je u Općini Novi Grad pokušala saznati gdje se odlažu lešine. Međutim, dobila je odgovor da je to "poslovna tajna"!

Iz preduzeća "Rad", koje ima dozvolu za uklanjanje, transport i odlaganje leševa, potvrdili su nam da njihovi radnici preuzimaju lešine iz kasarne „Safet Zajko".

- Nakon toga ih odvozimo na deponiju u Buča Potoku i bacamo ih u posebne jame te prelijevamo krečem kao posebnim sanitetskim sredstvom da se ne bi ugrožavala okolina - istakli su iz "Rada".

Bez komentara

U preduzeću "Lokom", na čijem je čelu Ramiz Duraković (SDA), pokušali smo dobiti informaciju šta ekipe rade s uhvaćenim životinjama i gdje ih odvoze. Međutim, umjesto odgovora, Uprava nas je uputila na Veterinarsku stanicu Novi Grad, jer je, navodno, to njena nadležnost.

Reagirala i inspekcija

Dojave o ubijanju pasa lutalica u kasarni „Safet Zajko" dobili su i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

- Do sada smo imali nekoliko prijava radi utvrđivanja zakonitosti o poslovanju servisa koji radi pri ovom preduzeću. Međutim, tokom naših kontrola nismo uočili nikakve nepravilnosti - kazali su iz ove institucije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.