SARAJEVO

Bećirović traži garanciju od Vlade za 5 miliona KM kredita

Uprava Skenderije hoće da obnovi Ledenu dvoranu

Autor:F. NUMANOVIĆ

2.3.2015

Iako su radnici Skenderije nakon pobune odustali od protesta, problemi u ovom kantonalnom preduzeću ni izbliza nisu riješeni. Pored toga što se radnicima ne isplaćuju plaće i topli obroci, što zakupci napuštaju Privredni grad, direktor Skenderije Hajriz Bećirović smatra da se preduzeće može oporaviti. Izlaz vidi u sanaciji Ledene dvorane, čiji se krov u februaru 2012. godine obrušio pod težinom snijega.

Riješiti problem

Kako bi preduzeće postavio na noge, Bećirović je od Vlade KS tražio da bude garant za kredit od pet miliona KM da se Ledena dvorana potpuno renovira.

novi-izgled-uz-hotel-sa-pet-zvjezdica

Foto: Arhiva (Bećirović: Zanemarili obaveze)

- I od nove Vlade KS tražit ću da se više posveti rješavanju problema u Skenderiji kako bi se Centar zaštitio od daljnjeg propadanja. Očekujem da će biti odgovorniji, jer odlazeća Vlada ništa nije uradila. Tražim da budu garant, a mi ćemo vraćati novac. Da imamo bilo šta da stavimo pod hipoteku, ne bismo njih molili za pomoć. Na možemo održavati sportske i druge sadržaje u Ledenoj dvorani, pa svake godine izgubimo skoro 1.500.000 KM – kazao je Bećirović.

emir-hrenovica-federalnaba

Foto: Arhiva (Hrenovica: Krive samo mene)

Ministar privrede Emir Hrenovica kaže da Vlada ne može biti garant.

Milion za obnovu

- Prije četiri godine dobili su 10 miliona KM i ne znam šta su s tim novcem uradili. Pokušavao sam im pomoći i smirivao nesuglasice između Uprave i Sindikata, ali izgleda da oni samo mene krive. Ovo je hvala za sve što sam učinio. Zašto ne traže odgovornost Ministarstva kulture i sporta? U 2015. godini iz budžeta je izdvojeno 400.000 KM za troškove Skenderije i milion za obnovu dvorane – dodao je Hrenovica.

Vlada ne vodi računa o imovini

Bećirović je ogorčen, jer Vlada KS ne vodi računa o svojoj imovini.

- Oni se bave time da li se protiv mene vodi krivični postupak, koji svako može pokrenuti. Zanemarili su svoje obaveze kao jedini vlasnik preduzeća. Postoje istražni organi pa neka rade svoj posao – rekao je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.