SARAJEVO

Gazda kultne kafane "Sirano": Samo mi Tito nije bio!

50 godina

M. DAKIĆ

2.3.2015

Isto mjesto, isto ime, isti gazda. I tako već 50 godina. Čuvena kafana “Sirano” i još čuveniji Šefkija. Može i za “Vjerovali ili ne”, a moglo bi i za Ginisa.

- Ko mi je sve dolazio? Ma, svi osim Tite! Bio je i Krste Crvenkovski, da vidi o čemu se to priča i ko je taj što je završio dva fakulteta pa otvorio kafanu - počinje svoju priču Šefkija.

Visoka kirija

I završio je dva fakulteta - Filozofski i Pravo, ali nije bilo posla pa se zaposlio kao kustos u Muzeju revolucije. A tu mu je bilo dosadno. I onda je čuo da je na licitaciji prostor, konkurisao je i prošao.

Navikao je, kaže, raditi od sedme godine, kod oca, koji je bio pekar. I kaže, kirija je bila baš visoka.

sirano-sefkija

Foto: A. Učambarlić (Šefkija i poznati na slikama)

- Kafani sam dao ime, jer je Narodno pozorište blizu pa da ima neka veza. I dolazili su mi svi glumci, reditelji... Umjetnici su baš najviše dolazili. Eto, Berber redovno, on me je pitao: “Kako to da mi ti jedini ne tražiš sliku?”, pa Ibro Ljubović, Jusa Nikšić, Safet Zec dolazi na čorbu. U prvo vrijeme bilo je “pod ključem”. A sportisti? S Hasetom sam bio kućni prijatelj, družili su se ovdje i Arslanagić, Mušović, Dugalić, Muftić, Muzurović... Safet Isović zvao me je Mačak, prvo je mene pitao za nove pjesme.

Andrić na kafi

Priča da je na kafi bio i Ivo Andrić. Od političara, ne može sve nabrojati. Na slikama na zidu vide se Uglješa Uzelac, Ante Sučić... Pjevač je blizu stanovao pa mu je “Sirano” bio redovna stanica, dolazili su i Kinđe, Čečur. Kada je bio u Sarajevu, Toma Zdravković obavezno je sjedio, kao i Silvana Armenulić i drugi, tada popularni pjevači.

- Moji su gosti i akademik Muhamed Filipović, onda Sidran, dolazio je Nedžad Ibrišimović, eto, već 40 godina redovan je Hasan Fazlić. Pa, onda doktori, ma svi... – govori Šefkija.

Mikulić naredio da se izložba Hasana Fazlića prenese u Skenderiju

Kada smo jučer bili u posjeti, zatekli smo, naravno, i Hasana Fazlića. Interesantno, tokom Olimpijade, izložba njegovih radova bila je baš u “Siranu”. Pogurala raja... A onda je došao Branko Mikulić i, kada je to vidio, odmah je naredio da se izložba premjesti u Skenderiju.

sirano-karikatura

Foto: A. Učambarlić (Rad iz 1985. godine)

- Ovdje sam upoznao Sarajevo i Sarajlije. A doveo me je Zekerijah Džezić. I prihvatili su me - kaže Fazlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.