SARAJEVO

Hoće li studentima UNSA-e propasti položeni ispiti

Ove godine istječe rok za studiranje po starom planu i programu

A. JAMAKOVIĆ

8.3.2015

Krajnji rok za završetak studija prema starom, predbolonjskom planu i programu je 30. septembar ove godine. S obzirom na to da mnogi neće uspjeti završiti studij, to bi za te studente značilo polaganje razlike predmeta, poništenje nekih ispita, povratak na niže godine, ali i nove troškove!

Medicinske nauke

Zbog toga su studenti, uglavnom medicinskih nauka, tražili produženje roka za završetak studija do 2018. godine.

To nam je potvrdio i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Ahmed Nurković, koji je napomenuo da je ovaj rok jednom već pomjeren za godinu, i to 2014.

ahmed-nurkovic

Nurković: Poslali dopise

- Imali smo rasprave o ovoj temi, poslali smo dopise Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS te Rektoratu i upoznali ih sa zahtjevima studenata. Čekamo formiranje vlasti u KS da bi se ovaj prijedlog mogao usvojiti. Nadležni su tražili i da se utvrdi tačan broj ovakvih studenata - rekao nam je Nurković.

Kako su nam kazali studenti, Bolonjski sistem zahtijeva prisustvovanje svim predavanjima i vježbama, a mnogi bi ponovo morali upisivati godine. Inicijativa za produženje odnosi se na sve kategorije, diplomante, magistrante, doktorante...

sifet-kukuruz

Kukuruz: Konačan prijedlog

Sifet Kukuruz iz Sektora visokog obrazovanja i nauke Ministarstva kazao nam je da su dobili inicijativu studenata, ali da konačnu riječ o tome treba dati Skupština KS, s obzirom na to da je riječ o zakonskim izmjenama.

Konačan prijedlog

- Prema nepotpunim podacima koje još prikupljamo od fakulteta, više od 3.000 studenata studira prema starom sistemu. Inicijativa bi se uskoro trebala naći pred zastupnicima u Skupštini i oni bi je pretvorili u konačan prijedlog koji bismo implementirali - pojasnio je Kukuruz.

Procedura ekvivalencije

Neusvajanjem ovih dopuna u Zakonu o visokom obrazovanju KS najviše bi bili pogođeni studenti čiji studij traje više od četiri godine. Prekid studiranja po starom planu i prelazak na Bolonjski sistem morao bi se uraditi prema proceduri ekvivalencije koju bi utvrđivali fakulteti, a koja bi mogla biti suviše komplicirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.