SARAJEVO

Kiriju za općinske prostore ne plaćaju stranke, muzeji, fakulteti...

STARI GRAD Služba za privredu objavila spisak najvećih dužnika

A. NALO

9.3.2015

Uprkos tome što imaju poslovne prostore u najljepšem i najelitnijem dijelu Starog Grada, 55 zakupaca ne plaća redovno kiriju Općini. Njihov dug je na današnji dan, prema podacima Službe za privredu, težak nekoliko miliona KM.

Nadležni sud

Zanimljiva je činjenica da se na spisku najvećih dužnika nalaze stranke, muzeji, fakulteti, televizije... Ipak, sramotno je da se među najvećim dužnicima nalazi Stranka za BiH, koja za korištenje nekoliko prostorija na Trgu fra Grge Martića 2 treba platiti čak 123.624 KM! Nešto manje novca - 54.593 KM - duguje Kantonalni odbor SDA čije je sjedište u ulici Obala Kulina bana 25.

Kiriju ne plaća redovno ni GRAS na Ćumuriji, koji treba uplatiti 36.487 KM, kao ni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS sa 23.740 KM duga, Muzej književnosti BiH (18.768 KM) te Ekonomski fakultet, koji je dužan 43.374 marke.

ibrahim

Hadžibajrić: Pokrenuti sporovi

- U tabeli koja je objavljena u dnevnim novinama, navedeni su zakupci poslovnih prostora koji se trenutno nalaze u poslovnim prostorima i aktivno ih koriste, a utuženi su nadležnom sudu po osnovu dugovanja za zakupninu. Sudovi im trebaju naložiti da napuste prostorije - kazao je načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Prema njegovim riječima, Općina od 112 bivših zakupaca, koji su deložirani iz poslovnih prostora, u kojima su sada novi zakupci, potražuje i 6.706.552 KM po osnovu duga za zakupninu. Protiv bivših zakupaca pokrenuti su sudski sporovi po osnovu dugovanja.

Zaostala dugovanja

U periodu od 2009. do 2015. godine Općina je po pitanju zaostalih dugovanja za zakup poslovnih prostora naplatila 10.495.272 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.