SARAJEVO

Radnici sa 40 godina staža izbačeni na ulicu

Pobuna zaposlenika kantonalne firme u stečaju

A. ŠETA-HADŽIĆ

10.3.2015

Dvanaest radnika „Neretve“, najstarije bh. kompanije za proizvodnju ortopedskih pomagala, koja je u stečaju, jučer je dočekao usmeni nalog privremenog stečajnog upravnika Jasmina Šarenkape da se zatvara proizvodni program i veleprodaja, a da se oni upućuju na plaćeno odsustvo!?

Zaposlio sina

Kako tvrde radnici, oni su izbačeni na ulicu po nalogu bivšeg direktora Senada Osmanagića, koji je firmu prošle godine prodao za sitan novac.

Jedan od najstarijih radnika Esed Belko, koji je u firmi od 1973. godine radio kao obućar, kazao je da su u „Neretvi“ ostali samo oni koje je Osmanagić doveo.

- Žalosno je da smo, i pored ovoliko posla, došli do toga da nam otimaju hljeb iz ruku. Više od godinu nismo primili plaću, a šest godina nam nije uvezan staž. Radnici koji su više od 40 godina činili jezgru firme doživjeli su da završe na ulici – ogorčen je  Belko.

Kako radnici tvrde, onaj kome je to u interesu svjesno je išao na to da uništi „Neretvu.  

- Agonija traje više od deset godina, a sa svakim novim direktorom bivalo je gore. Osmanagić je na moje mjesto u magacinu doveo Zlatka, brata bivšeg poslanika u Skupštini KS Damira Čardžića. Osmanagić je zaposlio sina i sestru. Mene je poslao da se nakon 30 godina rada prekvalificiram – kazala je radnica Šemsa Džaferović.

Prodali zgradu

Slično je doživjela i Razija Turohan, koja je u prodavnici „Neretva“ radila 35 godina.

- Na moje mjesto doveo je dvije mlade djevojke, koje sam lično obučila. Njih je ostavio, a mene je istjerao. Mi ćemo i dalje svi dolaziti na posao, sve dok se utvrdi da li je ovo legalno urađeno  – rekla je Turohan.

S druge strane, Osmanagić nam je rekao da su radnici tužili firmu zbog neisplaćenih plaća pa su radi namirenja tih potraživanja morali prodati glavnu zgradu.

- Ministar Hrenovica je zvao tržišnu i inspekciju rada, po čijem nalogu su obustavljene proizvodnja i prodaja. Kako oni mogu ići kod resornog ministra kad je firma u stečajnom postupku? Zgrada je prodata i sve se prostorije moraju isprazniti, a oni će 18. marta dobiti svoj novac od firme koju su prodali – dodao je Osmanagić, koji je potvrdio da mu je sin radio kao pripravnik, a da žena, za koju misle da mu je sestra, slučajno nosi isto prezime.

Upitne odluke

Ogorčeni radnici jučer su se sastali i s ministrom privrede Emirom Hrenovicom kako bi ga upoznali sa situacijom. Ministarstvo je odmah poslalo dopis Općinskom sudu u Sarajevu, koji je proglasio stečaj. Hrenovica je naveo da odluke o slanju radnika kući ne mogu donositi na osnovu usmenog naloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.