SARAJEVO

Turska pomaže izgradnju sportske sale i rekonstrukciju škole u Starom Gradu

Dogovorena realizacija dva projekta

Redakcija

13.3.2015

Općina Umraniye (Istanbul) sufinansirat će izgradnju sportske sale u Osnovnoj školi "Mula Mustafa Bašeskija", a Općina Silivri (Istanbul) rekonstrukciju krova na Osnovnoj školi "Saburina".

Realizacija ovih projekata dogovorena je tokom radne posjete delegacije Općine Stari Grad turskim bratskim općinama Umraniye i Silivri. Radna posjeta, koja je upriličena od 7. do 12. marta, organizovana je s ciljem unaprjeđenja saradnje između bratskih općina u oblasti obrazovanja.

1

Foto: Općina Stari Grad (Posjete delegacije Općine Stari Grad turskim općinama Umraniye i Silivri)

Osim Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad i Amine Deljković, pomoćnice načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj, turske općine Umraniye i Silivri posjetili su direktori svih šest starogradskih osnovnih škola, kao i predstavnici općinskih službi nadležnih za oblasti koje su bile teme radne posjete.

Delegaciju Općine Stari Grad u Općini Umraniye ugostio je njen načelnik Hasan Can, a u Općini Silivri općinski načelnik Ozcan Isiklar.

Osim ovih, delegacija Općine Stari Grad bila je i u posjeti Gradu Istanbulu, gdje je domaćin bio Muammer Yıldız, direktor istanbulske Regije za obrazovanje. Na ovom sastanku razgovarano je o uspostavljanju međusobne saradnje u oblasti obrazovanja i kulture. U sklopu radne posjete delacija Općine Stari Grad posjetila je i mnogobrojne obrazovne institucije.

Saradnja između turskih općina Silivri i Umraniye i Općine Stari Grad rezultat je potpisivanja Sporazuma o bratimljenju koji su općine Stari Grad i Silivri potpisale su u junu, 2010. godine, a općine Stari Grad i Umraniye u maju, 2013. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.