SARAJEVO

Policija i službenici još nisu dobili plaće

Sindikalisti opet upozorili da je Kanton na rubu propasti

S. M. - F. N.

13.3.2015

Pripadnici MUP-a KS, prosvjetni radnici, ali i ostali državni službenici još nisu dobili februarsku plaću! Rezultat je to katastrofalne situacije u Vladi, odnosno nedostatka novca u budžetu. Svi budžetski korisnici razočarani su ovakvim odnosom vlasti prema službenicima.

Udobna fotelja

Kako je jučer za „Avaz“ kazao predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u KS Adil Aljić, zbog kašnjenja plaća i drugih zahtjeva službenika Sindikat je jučer održao hitni sastanak.

adil-aljic

Foto: Arhiva (Aljić: Službenici razočarani)

- Plaće su trebale biti do 6. marta. Do sada nijedan naš zahtjev Vlada KS nije ispoštovala. Krivimo vlade, i ovu odlazeću i sve prije nje, jer su nas gurali u sve veću dubiozu. Kanton je na rubu propasti, a svi šute o tome. Krivim i Tužilaštvo koje nije radilo svoj posao, jer mnogi funkcioneri do sada su trebali biti uhapšeni, a to bi bila lekcija za one koji dolaze – rekao je Aljić.

Poseban apsurd je to što primanja nisu dobili ni policajci MUP-a KS, koji svakodnevno na nesigurnim ulicama glavnog grada u borbi s kriminalcima riskiraju živote. Sramotna je činjenica da ionako slabo plaćenim policajcima zbog nerada Vlade KS, predvođene SDA, kasne plaće.

Da apsurd bude veći, u isto vrijeme, dok policiji kasne plaće, u udobnoj fotelji savjetnika ministra sjedi Rabija Čampara, koja prima izuzetno visoku plaću, iako je davno ispunila uvjete za penziju.

Porodična hobotnica

Rabija Čampara rođena je majka Dubravka Čampare, tužioca Tužilaštva BiH (kućnog tužioca Bakira Izetbegovića), i Aljoše Čampare, SDA-ovog dogradonačelnika Sarajeva i savjetnika člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te tetka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. Rabija, kao član porodične hobotnice Čampara, više od 20 godina vodi glavnu riječ u MUP-u KS i jedna je od glavnih krivaca što sarajevski policajci nemaju plaću na vrijeme.

nedzib-djozo

Foto: Arhiva (Đozo: Nismo dobili plaće)

Predsjednik Sindikata policije KS Nedžib Đozo potvrdio nam je jučer da pripadnici MUP-a KS još nisu dobili plaće. Međutim, naveo je da isplate očekuju početkom naredne sedmice.

Ne odustaju od štrajka

Adil Aljić rekao je da službenici ne odustaju od generalnog štrajka ukoliko nova Vlada KS, s budućim premijerom Elmedinom Konakovićem (SDA) na čelu, ne uskladi plaće budžetskih s državnim zaposlenicima. Aljić je rekao da budžetski korisnici ispaštaju zbog dubioze u koju vlast uvlači Kanton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.