ZOI '84 Hubijar otpustio predsjednika Sindikata, slijedi još 26 otkaza

Radnici zabrinuti zbog katastrofalnog stanja u preduzeću

A. JAMAKOVIĆ
13.03.2015 17:12

Predsjednik Sindikata radnika ZOI '84 Alija Hodžić dobio je prekjučer otkaz u ovom preduzeću. Kako nam je rekao, iz pravne službe su ga obavijestili da dođe po rješenje o otkazu ugovora o radu radi penzionisanja koje je dobio po naređenju direktora Midhata Hubijara (SDA).

Nova sistematizacija

- Neću otići po rješenje, jer je otkaz nezakonit, a uz to sam i na bolovanju. Želi me poslati u penziju iako nisam niti namjeravam potpisati uvezivanje radnog staža za vrijeme provedeno u Armiji RBiH. Ovo je samo nastavak samovolje koju direktor provodi u preduzeću. Podobne kadrove iz SDA imenuje na pozicije, a otkaze daje neistomišljenicima, koji pitaju gdje su pare od kredita - kazao nam je Hodžić.

hubijar-midhat

Foto: Arhiva (Hubijar: Sramotno rješenje)

On napominje da se sprema nova sistematizacija i otkaz za 26 zaposlenika preduzeća, a da Sindikat s tim nije upoznat.

Vijeće zaposlenika

- Moj mandat traje do juna i do tada ću se boriti za prava radnika, jer ovo nije privatna firma. Niko se ne pita kako Hubijar obavlja direktorsku funkciju kada nije razriješen s pozicije predsjednika Skupštine preduzeća koju je prethodno obavljao. Želi da formira Vijeće zaposlenika kako bi ugasio Sindikat - dodao je Hodžić.  

Direktor ignorirao sastanak s ministrom

Direktor Hubijar jučer nije došao na zakazani sastanak o uspostavljanju socijalnog dijaloga između Uprave i radnika koji su organizirali ministar privrede KS Emir Hrenovica i predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović. Na pres-konferenciji u zgradi Kantona pojavio se direktor Ski-centra Bjelašnica-Igman Suad Jusić, koji je kazao da je sistematizacija bila neminovna jer, u protivnom, ZOI ne bi mogao preživjeti.

NA VRH