SARAJEVO

Prosjaci u Sarajevo dolaze čak i iz Srbije i s Kosova

ALARMANTNO Policija prošle godine izdala 2.869 prekršajnih naloga

Z. KARAMOVIĆ

16.3.2015

Šetajući gradskim ulicama nemoguće je ne primijetiti veliki broj prosjaka, a mnogi sugrađani kažu da ih je na ulicama iz dana u dan sve više. U samo stotinjak metara u užoj gradskoj jezgri zatekli smo pet osoba koje se bave prosjačenjem, a kako su nam kazali neki od njih, to rade zato što moraju prehraniti djecu.  

Najviše stanovnika 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je prošle godine čak 2.869 prekršajnih naloga zbog prosjačenja, a kako navode u policiji, ovaj problem najviše je izražen u glavnom gradu, koji je politički i turistički centar države te ima i najveći broj stanovnika. 

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić kazao nam je da prosjaci u grad dolaze iz cijele zemlje, pa čak i iz Srbije i s Kosova! 

irfan-nefic

- Mnogi dolaze iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i iz manjeg bh. entiteta. Kada pronađemo osobe koje prosjače, a nisu naši državljani, predajemo ih Službi za rad sa strancima, koja radi u okviru Ministarstva sigurnosti BiH – pojasnio je Nefić. 

Imovinsko stanje  

Skoro 150 prosjaka iz raznih dijelova BiH prošle godine se, i pored kazni, ponovo vratilo na ulice. Policija nema pravo da uhapsi osobe koje traže milostinju, osim ako uz sebe nemaju lične dokumente. 

- Dužnost policajca je da napiše prekršajni nalog za prosjačenje, jer je to nezakonito djelo. Kazne su od 300 do 900 KM i određuju se na licu mjesta. Teško je dokazati kada je riječ o organiziranom prosjačenju, kao i otkriti imovinsko stanje takvih osoba - kazao je Nefić. 

Zloupotreba maloljetnika 

Veliki problem predstavljaju i maloljetni prosjaci, koje policija s ulice sklanja u Dnevni centar, gdje se o njima birnu socijalni radnici. 

- Za to vrijeme tražimo njihove roditelje, koji se kažnjavaju sa 400 do 1.200 KM za neadekvatnu brigu i navođenje na prosjačenje – dodao je Nefić. 

Riječ građana

Emira Šljivo: - Većina se bavi prosjačenjem zato što su shvatili da je to unosan posao. Oni koji su beskućnici i koji zaista nemaju nikakve prihode, rijetko kada priđu i zatraže novac.

Senad Glasić: - Smatram da je većina prosjaka primorana izaći na ulice u potrazi za hranom i ispružene ruke čekati nečiju milostinju. Mada, ima mnogo i onih, posebno Roma, koji su najčešće potkupljivi i rade za druge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.