SARAJEVO

SAZNAJEMO Februarski računi niži, ViK vraća staru cijenu vode!

Preduzeće ispravilo grešku nakon oštre reakcije građana

A. NALO

17.3.2015

Nakon što je preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u januaru, samovoljno i bez znanja Vlade KS, drastično podiglo cijene vode, poslije oštre reakcije građana, ali i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, ViK je već u februarskim računima potrošnju počeo obračunavati prema prijašnjim cijenama.

Slati opomene

Dakle, za to što su stanari u više od 100 zgrada u KS dobili dvostruko veće račune jer su trošili više od 12 kubika vode, koliko je dozvoljeno, utvrđeno je da nisu krivi oni, nego preduzeće.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu, zbog ishitrenosti i nepromišljenosti članova Uprave ViK-a, koji su samovoljno poskupili vodu, članovi Skupštine i Nadzornog odbora ovog kantonalnog preduzeća donijeli su odluku da se već na februarskim računima umanje iznosi za potrošenu vodu. Račune sa starim iznosima građani će dobivati i ubuduće.

- U izvještaju koji sam dobio krajem prošle sedmice upravljačka tijela ViK-a osudila su odluku o samovoljnom poskupljenju vode. Prije te nepopularne odluke Uprava je trebala iskoristiti sve mehanizme prema stanarima u čijim se zgradama troši mnogo vode. Umjesto visokih računa, ViK je trebao slati opomene, obići zgrade u kojima se previše troši da se utvrdi postoji li kvar - kazao je jučer za naš list resorni ministar Zlatko Petrović.

zlatko-petrovic

Petrović: Uvesti kontrolu

Prema riječima ministra, takav odnos prema potrošačima u budućnosti se više neće tolerirati. Petrović je naglasio da je nakon posljednjih analiza uočena prekomjerna potrošnja vode u više od sto zgrada na području grada.

Stvarna potrošnja

- Prije bilo kakvog povećanja iznosa na računima, ViK će ubuduće biti dužan poslati opomenu predstavniku stanara te ga izvijestiti da je uočeno prekomjerno trošenje vode u zgradi za koju je nadležan. Nakon toga uposlenici ovog preduzeća, zajedno s upraviteljima, trebaju vidjeti postoji li eventualno kvar na mreži unutar objekta. I to se treba sanirati. Ako se ni tada ne smanji kubikaža potrošene vode, tek tada treba stanarima obračunati stvarnu potrošnju - naglasio je Petrović.

Obilazak zgrada

Kako nam je kazao ministar Petrović, ekipe će već danas početi obilaziti zgrade u kojima je evidentirana prekomjerna potrošnja vode. U jednoj od ekipa bit će i ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.