SARAJEVO

Spriječena otmica u školi na Stupu!

Sarajevskoj policiji prijavljen slučaj, roditelji uznemireni

S. D.

17.3.2015

Dok Srbiju i region još potresa prošlosedmična otmica dvogodišnje djevojčice, u Sarajevu je 10. marta zabilježen slučaj pokušaja otmice sedmogodišnjeg dječaka. Kako je „Dnevnom avazu“ potvrdila Nataša Mandić, pomoćnica direktora Osnovne škole „Sveti Josip“ na Stupu, koja djeluje u okviru Katoličkog školskog centra Sarajevo, učenika prvog razreda ove škole bez znanja roditelja pokušala je preuzeti nepoznata žena. 

Poboljšati sigurnost 

No, zahvaljujući dobrom sistemu komunikacije vozača angažiranih na prijevozu učenika te školskog osoblja i roditelja, vrlo izvjesna otmica i tragedija je spriječena! 

- U utorak, 10. marta, u 11.40 sati jednom od vozača školskog autobusa koji vozi djecu kućama prišla je nepoznata žena i kazala da će ona preuzeti dječaka kojeg je nazvala po imenu. Vozač, koji nikada ranije nije vidio tu ženu, odmah je kontaktirao roditelje, koji su negirali da su ikoga poslali po dijete - kazala je Mandić. 

Dok je telefonirao roditeljima dječaka, žena se udaljila u nepoznatom pravcu. Saznajemo da je riječ o vozaču Seji Lisaku, koji je o slučaju odmah obavijestio menadžment škole, nakon čega je obaviještena i policija. 

sejo-lisak

Lisak: Ispravno postupio

- Ponudili smo policiji na uvid snimke videonadzora, iako se sam događaj odigrao na suprotnoj strani ulice, ali nadamo se da će im snimci koristiti u daljnjoj istrazi. Mi smo nakon ovog događaja sazvali Vijeće roditelja, kako bismo još više poboljšali sigurnost učenika, ali i alarmirali javnost te ukazali na sve potencijalne prijetnje za djecu – kazala je Mandić. 

natasa-mandic

Mandić: Sastanak s roditeljima

Vozač autobusa Sejo Lisak, bivši policajac, u izjavi za „Avaz“ kazao je da je njegov postupak prije svega profesionalan i da nikada ne bi dao da dijete koje on prevozi preuzme njemu nepoznata osoba. Potvrdio je i da je dijete već bilo u autobusu te da nije vidjelo ženu koja ga je htjela odvesti. 

U policiji šute 

- Nažalost, i ovaj je slučaj dokaz da uvijek kriminal ide ispred policije, jer oni to spremaju danima, mjesecima, da bi napravili krivično djelo. Nasreću, sve se dobro završilo – kazao je Lisak. 

Saznajemo da je otac dječaka kojeg je htjela odvesti nepoznata žena pripadnik specijalne policijske jedinice u jednoj policijskoj agenciji. S obzirom na to da se ovaj pokušaj otmice desio tri dana prije one u Beogradu, ne zna se jesu li ova dva događaja povezana. 

MUP KS bez komentara

Od portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfana Nefića pokušavali smo i telefonskim i pisanim putem dobiti komentar o ovom događaju, ali neuspješno. Naši pozivi i upiti ostali su bez odgovora. 

AUTOR: S. DEGIRMENDŽIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.