SARAJEVO

Nova vlast odlučivat će o upravi i sudbini „Maršala“

BJELAŠNICA Hotelom će raspolagati Kantonalna i Federalna vlada

A. NALO

18.3.2015

Hotel „Maršal“ na Bjelašnici, nakon što se formiraju Federalna i Vlada KS, trebao bi dobiti novu upravu, kazao je jučer za „Avaz“ aktuelni direktor Zahid Bešović.

Usvojen zaključak

„Maršal“ je trenutno u vlasništvu Vlade KS, nakon što su naporom trenutne uprave hotela pozitivno riješeni višegodišnji problemi s utvrđivanjem vlasništva nad hotelom.

- Trenutno je Kanton 100-postotni vlasnik hotela. Međutim, zbog različitih ranijih odnosa tada državnih firmi „Energopetrola“ i „Famosa“, koje su raspolagale hotelom, a u međuvremenu privatizirane, Vlada FBiH imat će, također, udio u vlasništvu nad objektom. Tako će Federaciji naknadno pripasti 65 posto udjela u vlasništvu, odnosno dio koji je imao „Energopetrol“, dok će Kanton dobiti 35 posto vlasništva, ustvari ono što je imao „Famos“ - pojasnio je Bešović.

besovic-zahid

Bešović: Upravljačka struktura

Prije dva mjeseca usvojen je zaključak prema kojem će „Maršal“ dobiti novu upravu čim se formira vlast.

- Dogovoreno je da Ministarstvo okoliša i turizma bude nadležno u ime FBiH, dok će Kanton zastupati Ministarstvo privrede. Čim dođu novi ministri, bit će zaduženi da formiraju upravljačku strukturu hotela - kazao je Bešović.

Raspisan konkurs

Prema njegovim riječima, već je raspisan konkurs za Nadzorni odbor „Maršala“, ali kada se kao vlasnici upišu obje vlade, onda će ponovo biti birani članovi NO i novi direktor.

Hoće li objekt biti privatiziran

Iako još niko ništa nije planirao u vezi s budućnošću hotela, prema ranijim tvrdnjama članova uprave, najbolja varijanta za „Maršal“ bila bi privatizacija. Ako se to ne desi, onda bi vlade FBiH i KS morale ulagati u hotel i izdvajati novac za njegovo kvalitetno funkcioniranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.