ALARMANTNO Zbog nepotrebnih redukcija građani piju prljavu vodu!

Direktor Instituta za hidrotehniku Tarik Kupusović za „Avaz“

A. NALO
19.03.2015 22:25

Svakodnevne redukcije vode od ponoći do jutra, a koje preduzeće "Vodovod i kanalizacija" samovoljno uvodi i ljeti i zimi, nisu dobre za zdravlje građana, kao ni za cijeli vodovodni sistem, koji je zbog toga pred totalnim kolapsom. Kazao je to za "Avaz" direktor Instituta za hidrotehniku pri Građevinskom fakultetu u Sarajevu Tarik Kupusović.

Veliki gubici 

- Kada se voda isključi, cijevi se napune nečistoćama. I onda, kad je ponovo puste, mi iz česama dobijemo nekvalitetnu i zagađenu vodu. Redukcije su nepotrebne. Zavrtanjem ventila ne može se uštedjeti mnogo vode i struje koja se koristi za rad pumpi. Ne razumijem šta postižu time što uvode redukcije i neprihvatljivo je da pola grada ostave bez vode - upozorio je Kupusović.  

On naglašava da su gubici vode u vodovodnoj mreža na području grada čak 77 posto! To znači da od 100 litara vode koja krene s Bačeva i drugih izvorišta samo oko 23 litra dođu do potrošača.

- Prilikom svake obustave građani trebaju znati da se cijevi napune zrakom ili okolnom nečistom vodom iz podzemlja. Kod ponovnog uspostavljanja snabdijevanja, taj zrak ili nečista voda pokreće vodomjere i registrira se kao potrošnja pitke vode - pojašnjava Kupusović.

Hitni kvarovi 

Prema njegovim riječima, alarmantan je podatak i to da ViK popravlja samo „hitne kvarove" koji prave štetu. Međutim, građani se s pravom pitaju šta je s ostalim kvarovima. 

- Ako se dugogodišnja praksa nadležnih hitno ne promijeni, Sarajlije će ostati bez vode i vodovoda - upozorio je Kupusović.

77 posto gubici vode u gradu

100 litara vode krene s Bačeva, a 23 stignu do potrošača

NA VRH