Otvorena 11. godišnja Konferencija gastroenterologa

Uz prisustvo najrelevatnijih stručnjaka u regionu pa i šire

Onasa
19.03.2015 13:40

Pod pokroviteljstvom kompanije Bosnalijek u Sarajevu je danas otvorena jedanaesta godišnja Konferencija gastroenterologa, uz prisustvo najrelevatnijih stručnjaka iz ove oblasti u regionu pa i šire. 
        
Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) Rusmir Mesihović rekao je da su svi najrelevantniji stručnjaci iz oblasti gastroenterologije danas okupljeni u Sarajevu, a tema konferencije posvećena je bolestima povezanim sa stomačnom kiselinom, čirevima i žgaravicom. 
        
- Danas i sutra reći ćemo šta je uzrok ovih bolesti, te kako ih na vrijeme otkriti i liječiti. Na konferenciji  je prijavljeno blizu 700 akreditiranih učesnika i ovo je najveća konferencija do sad. Čast mi je da su današnjoij konferenciji prisutan i 'otac' moderne endoskopije u SAD Klaus Monkemuller - kazao je Mesihović.     
        
Doktor gastroenterolog u Kliničko bolničkom centru Zagreb - Rebro Nadan Rustemović rekao je da je ovo veoma značajan skup, zato što ova konferencija okuplja ljekare iz regije koji govore istim jezikom i imaju istu problematiku. 
        
- Na ovoj konferenciji govorićemo o bolestima koje su povezane s prekomjernim lučenjem stomačne kiseline, te o savremenim tehnikama liječenja ovih bolesti. Veoma je važno što je ovdje prisutan veliki broj učesnika sa istog govornog područja, jer mi se susrećemo sa istim problemima i potrebna nam je ujednačena metoda liječenja ovih bolesti. Tematika je veoma bitna, jer oko 70 posto ljudi u jednom trenutku svog života trpi posljedice vezane za bolesti prekomjernog lučenja stomačne kiseline tako da je potrebno ove bolesti adekvatno liječiti, ali bitno je ne pretjerivati u toj terapiji - kazao je Rustemović. 
        
Šef Instituta za gastroenterohepatologiju UKCS Nenad Vanis rekao je da će jedanaesta gastroeneterološka Konferencija ponuditi nova saznanja o bolestima koje su povezane s povećanim lučenjem stomačne kiseline. 
        
- Na Konferenciji će biti priče o čirevima, helicobacter pylori, karcinomima gornjih probavnih cijevi te endoskopijama pri lječenju ovih bolesti. Već jedanaestu godinu organiziramo ovaj najznačajniji regionalni skup iz ove oblasti na kojem okupimo sve gastroenterologe koji su značajni u regiji. Ova oboljenja su veoma rasprostranjena, naročito žgaravica, koja je bolest modernog čovječanstva i kao šef Instituta za gastroenterohepatologiju UKCUS-a mogu reći da dnevno u gastroenterološko savjetovalište dođe oko 200 pacijenata iz BiH, što dokazuje da ova oboljenja veoma rasprostranjena - kazao je Vanis. 
        
Počasni predsjednik Upravnog odbora Konferencije Mehmed Gribajčević rekao je da je ova konferencija posvjećena bolestima gornjeg segmenta probavne cijevi, a te bolesti se sad pojavljuju mnogo češće nego ranije. 
        
- Obzirom na tu patologiju koja je veoma kompleksna i prevencije su jako kompleksne. Postoji mnogo teorija kako se ove bolesti razvijaju, nesigurni smo šta je pravi uzrok, da li su to alkoholna pića, ljuta i vruća hrana, asocijacija sa helicobacter pylori, stoga je rana prevencija izuzetno značajna - kazao je Gribajčević. 
        
Predsjednik slovenskog Udruženja gastroenterologa Bojan Tepeš rekao je da je veoma bitno da se ovakve konferencije održavaju svake godine zbog toga što je ovo prilika da se razmjene iskustva, prezentiraju novine u gastroenterologiji te  se i na taj način usavršava znanje. 
        
- Veoma je bitno da na ovakvim konferencijama imamo priliku da se upoznajemo, razmjenimo kontakte, dogovorimo saradnju, započnemo neke zajedničke istraživačke radove - kazao je Tepeš. 

NA VRH