SARAJEVO

Općina počela sanaciju oštećenih ploča u Ferhadiji

RADOVI Zbog loše obnove 1997. dio šetnice svake godine popuca

A. JAMAKOVIĆ

21.3.2015

Obnova popucalih ploča u ulici Ferhadija na dijelu od Slatkog ćošeta do apoteke u blizini Katedrale te u sporednim ulicama Jelićeva, Saliha Hadžihusejnovića Muvekita i Vladislava Skarića počela je jučer. Za ove radove Općina Stari Grad izdvojit će između 5.000 i 8.000 KM.  

Loša podloga

Centralna gradska šetnica na ovom dijelu u veoma je lošem stanju, a ploče svake godine popucaju. 

Prema riječima načelnika Starog Grad Ibrahima Hadžibajrića (SBB), razlog je katastrofalna obnova rađena 1997. godine, kada je napravljena loša podloga sa suhim estrihom.

- Kada sam došao na čelo općine, 2009. godine, bilo je više asfalta nego ploča. Za potpunu obnovu ulice nemamo novca. Da se 1997. nije dobro radilo, dokaz su i obnove Bravadžiluka i Sarača, gdje nije došlo do oštećenja ploča ni nakon nekoliko godina, a isto je i na dijelu Ferhadije od apoteke do Tržnice - pojasnio je Hadžibajrić. 

Prema procjenama, potpuna sanacija ovog dijela Ferhadije koštala bi do 100.000 KM jer je potrebno uraditi novu armirano-betonsku podlogu. 

Teretna vozila

- Drugi razlog što ove ploče često pucaju su dostavna vozila s puno tereta koja ulaze u Ferhadiju gotovo u svako doba dana. Zbog toga bi i policija trebala adekvatno reagirati - rekao je Hadžibajrić. 

5.000 do 8.000 maraka izdvaja Općina

100.000 KM potrebno za potpunu obnovu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.