SARAJEVO

Nestalo novca za sanaciju opasnog klizišta u Svrakama

Stručnjaci Zavoda jučer obišli vogošćansko naselje

E. MURAČEVIĆ

26.3.2015

Koordinator za klizišta u KS Fuad Babić jučer je sa saradncima obišao vogošćansko naselje Svrake, gdje je u toku sanacija klizišta koje je prošle godine porušilo sedam kuća, a 20-ak objekata oštetilo.

Drenažni sistem

- Detaljnim obilaskom terena utvrdili smo da nema novih pomjeranja tla. Samo su na jednom mjestu uočena mala pomjeranja. Dogovoreno je da se u tijelu klizišta urade novi ankeri. Uradit ćemo i novi drenažni sistem te nastaviti započete radove na otvaranju puta prema Podgaju i izgradnji betonskog potpornog zida – rekao je Babić.

On je dodao da će nastaviti i odvoziti zemlju kako bi oslabili opterećenje tla na klizištu. Babić je, međutim, kazao da je Zavodu za izgradnju KS nestalo novca za nastavak sanacije.

Šta se čeka

- Obećanih 700.000 KM od Federalnog fonda za pomoć nastradalima od poplava Federacije BiH još nije operativno. Ne znam šta se čeka. Vrijeme nam ide naruku te bi radnici firme „Grakop“ mogli nastaviti raditi ako dobijemo novac – kazao je Babić.

Nova pomjeranja tla

Mještani Svraka u neposrednoj blizini klizišta budno prate radove. Nastoje saznati kakva će biti sudbina ovog lokaliteta te može li doći do novih pomjeranja tla. Porodicama čije su kuće uništene stambeno pitanje bit će riješeno na drugim lokacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.