SARAJEVO

Neće biti probne eksterne mature!

Roditelji i nastavnici traže pomoć ministra

F. NUMANOVIĆ

30.3.2015

Probne eksterne mature ove godine neće biti iako je bila planirana. Za osnovce završnih razreda održat će se dodatni časovi iz predmeta koji će se polagati na kraju školovanja. Kazala je to u izjavi za "Dnevni avaz" Amela Penava, predsjednica Udruženja vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

- Polaganje mature na ovaj način veoma je stresno za učenike. Ipak se radi o testiranju iz nekoliko različitih predmeta. Zbog toga smo bili primorani zatražiti sastanak kod novog ministra za obrazovanje, mlade i nauku KS - kazala je Penava.

Ona ističe da će đaci devetih razreda u junu polagati eksternu maturu, koja je u sistem obrazovanja uvedena 2014. godine. Na ovaj način zamijenjen je stari sistem polaganja prijemnog ispita. Kroz eksternu maturu provjerava se stečeno znanje iz matematike, bosanskog, jednog stranog jezika te iz dva predmeta prema izboru.

Za promjene je i direktor Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” Hamza Dobrača. Smatra da se učenici trebaju testirati samo iz tri predmeta.

- Nedopustivo je da osnovci za tri dana polažu pet predmeta. Nešto se treba mijenjati. Naprimjer, zašto bi za upis u Zubotehničku školu bilo odlučujuće testiranje iz matematike kada su tu važnije hemija i biologija - rekao je Dobrača.

Vučijak: Počeli smo pripreme

Direktor OŠ “Isak Samokovlija” Kenan Vučijak kazao je da su prošle sedmice neki nastavnici počeli održavati dodatne časove za učenike završnih razreda.

- Održana je sjednicsa Nastavničkog vijeća i dogovorili smo se da nastavnici počnu, koliko mogu, s dodatnom nastavom. Probna matura, ako se bude održavala, bit će bez ocjenjivanja - kazao je Vučijak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.