SARAJEVO

Kako će stranke dijeliti plijen u KS

Sve se više špekulira o čelnicima kompanija

A. NALO

3.4.2015

Nakon što su koalicioni partneri SDA, DF i BPS formirali Vladu Kantona i međusobno podijelili 12 ministarstava, u narednim danima očekuje se i podjela javnih i komunalnih preduzeća, zavoda, ustanova...

Spremni raditi

Iako je ranije bilo govora da će se direktori birati po vertikali, odnosno na način da stranci kojoj je dobila ministarstvo pripadnu i sva preduzeća i ustanove u resoru, to se neće desiti, u šta nas uvjeravaju i iz stranačkih tabora.

- Dosadašnji princip podjele preduzeća, institucija... prekida se. I više neće biti principa tipa tebi GRAS, meni "Vodovod i kanalizacija"..., već nasuprot. Kako budu istjecali mandati direktorima te članovima nadzornih odbora i skupština preduzeća, tako ćemo raspisivati nove konkurse i postavljati druge ljude.

Crni fondovi

Takvu politiku zagovaramo u DF-u, a tako su spremni raditi i naši partneri - kazao nam je Samer Rešidat, ministar kulture i sporta KS te predsjednik Kantonalnog odbora DF-a.

Međutim, i pored ovakvog stava, ipak postoji mogućnosti da će stranke putem ljudi iz NO i Skupština preduzeća birati svoje ljude. Teško je povjerovati u priču da se vladajuće stranke olako odreknu i dignu ruke od kompanija u kojima godinama uhljebljavaju svoj kadar i iz kojih pune crne stranačke fondove.

samera-residata

Rešidat: Novi konkursi

Solaković: Ne vjerujem u priču o poštenju

Adnan Solaković, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost, najjače opozicione stranke u Skupštini KS, smatra da tek sada na scenu stupa raspodjela političkog plijena među vladajućim strankama.

- Ne vjerujem u njihovu priču o poštenju kada je raspodjela takvih pozicija u pitanju. Opet će oni raditi po starom. Raspisivat će konkurse, ali unutar svojih stranaka birati kadrove. To je klasična prevara jer nelogično je da mimo svojih članova oni postave nekog drugog - naglasio je Solaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.