SARAJEVO

Hadžibajrić najavio otvaranje arheološkog parka Atmejdan

U okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad

Fena

27.4.2015

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić predstavio je danas program obilježavanja Dana te Općine od 2. do 18. maja, u okviru kojeg će biti održana i Međunarodna konferencija "Sarajevo i svijet" od 3. do 5. maja.

Hadžibajrić je na pres-konferenciji kao posebne sadržaje istakao svečanu sjednicu Općinskog vijeća te otvaranje arheološkog parka Atmejdan.

Na svečanoj sjednici će biti potpisan Sporazum o saradnji sa Gradom Makarska, a očekuje se i potpisivanje Sporazuma sa općinom iz Bukurešta. 

Također je izdvojio završnu manifestaciju "Dani u bijelom" koja će biti organizirana 17. maja u saradnji sa Ambasadom Francuske u Bosni i Hercegovini."

- Tog dana pozvani su na druženje, ne samo građani Općine Stari Grad, već svi građani Sarajeva, kako bi se bolje upoznali i približili jedni drugima - kazao je Hadžibajrić. 

Direktor Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić podsjetio je da je Sarajevo temeljni simbol "svega bosanskohercegovačkog, društvenog, političkog i kulturnog", međutim, napominje, tokom vremena osporavana je ta cjelina, pa samim tim i Sarajevo.

Stoga će, ističe, biti i organizirana prva Međunarodna konferencija o Sarajevu na kojoj će 40 govornika iz BiH i cijelog svijeta preispitivati Sarajevo kao realnost u odnosu na svijet koji danas postaje obuhvatna cjelina.

Konferencija će biti održana u tri panela od kojih će prvi predstaviti pitanja pluralnog društva, drugi će se baviti kulturnim i umjetničkim sadržajima današnjosti i prošlosti, a treći mogućim prognozama razvoja Sarajeva. 

Istakao je i dva događaja koji će "uokviriti" Konferenciju, a to su "Sarajevo u književnim vidicima Dževada Karahasana" i "Sarajevo u likovnim vidicima Safeta Zeca."

Poručio je da se sa ta tri događaja želi doprinijeti izgradnji novog povjerenja u Sarajevo, njegovu moguću budućnost te istaći najveće vrijednosti nasljeđa građana Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.