SARAJEVO

Građani tvrde da se smrzavaju u stanovima

Nakon što je preduzeće „Toplane" isključilo grijanje

S. BIHORAC

1.5.2015

Iako sezona grijanja završava 15. maja, menadžment „Toplana" posljednjih je dana, kako tvrde iz ovog preduzeća, zbog visokih temperatura isključio grijanje u stanovima. Međutim, građani koji se griju putem postrojenja ovog preduzeća ogorčeni su zbog ovakve odluke menadžmenta.

Redovno plaćaju

Kako su nam kazali mještani naselja Grbavica, Alipašino Polje, Dolac-Malta, Čengić-Vila..., radijatori u stanovima su hladni, pogotovo u jutarnjim i večernjim satima.

Naša ekipa jučer je posjetila ova naselja. Najviše se žale stanari zgrada na Grbavici. Na Vilsonovom šetalištu sreli smo Muhameda Hožbića, koji nam je kazao da je izašao da prošeta da bi se ugrijao. Rekao nam je da je u njegovom stanu hladnije nego vani.

- "Toplane" bi trebale grijati sve do kraja sezone, jer je hladno i zima je bila duža, a proljeća, kao što vidimo, i nema kako treba. Stalno su padavine i niske temperature. U stanu mi je hladno, pogotovo ujutro i navečer. Nekad razmišljam da uključim grijalicu, što mi je dodatni trošak - kazao je Hožbić.

Sugrađanka Minka Imširagić s Malte rekla nam je da su stanovi hladni iako je temperatura malo viša.

- Grijanje redovno plaćam i mislim da nije uredu da ga isključe čim malo ugrije. Moj sin živi na Grbavici s porodicom i mora uključivati klimu ili grijalice da bi ugrijao malu djecu. To su dodatni troškovi. Zvala sam „Toplane" i na moje pitanje zašto su ugasili grijanje iako je još hladno, nikada nisam dobila odgovor - rekla je Imširagić.

Uključuju grijalice

Dragan Konić, kojeg smo sreli na Grbavici ispred zgrade u kojoj stanuje, potvrdio je da je u stanovima hladno, a da je grijanje isključeno.  

- Grijanje mora raditi. Stan mi je na sunčanoj strani pa je malo lakše, ali generalno je hladno. Čim padne noć, moram uključiti grijalicu - dodao je Konić.

stanari-toplane

Grijat će kada temperatura bude niža od 12 stepeni

Kako su nam kazali jučer iz „Toplana", sezona grijanja završena je još 15. aprila, ali prate temperaturu i, ako bude ispod 12 stepeni, ponovo će početi grijati.

- Do sada je jutarnja temperatura bila viša od 12 stepeni, a dnevna do 20, tako da nema potrebe da palimo grijanje. Ali, ako bi u narednim danima temperature pale, mi ćemo ponovo uključiti postrojenja. Zagrijavanje će biti u skladu s vanjskom temperaturom - pojasnili su iz ove firme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.