SARAJEVO

VOGOŠĆA Uposlenici razotkrili kako načelnik zapošljava podobne i daje stimulacije

Općinu ovih dana potresaju veliki skandali

Autor:A. NALO

1.5.2015

Općinu Vogošća, s načelnikom Edinom Smajićem (SDA) na čelu, posljednjih dana potresa velika afera koju su razotkrili njeni uposlenici. Grupa činovnika, koji nisu mogli trpjeti i zatvarati oči pred svakodnevnim marifetlucima, u pismu koje su poslali na više adresa - sindikatima, strankama i Općinskom vijeću, a koje je i u posjedu „Avaza", upozorili su na brojne zloupotrebe položaja i privatiziranje vogošćanske općine.

Novčane nagrade

U anonimnom pismu, koje nisu smjeli potpisati iz straha od odmazde kojoj su, prema navodima, skloni svi oni koji podržavaju rad Smajića, javnosti su otkrili način na koji su upošljavani podobni.

edin-smajic-frajsten

Foto: Arhiva (Smajić: Teške optužbe na račun načelnika)

Ogorčeni uposlenici tvrde da koristi od Općine imaju samo pojedinci, i to oni najodaniji, te Smajićevi saradnici, koje obilato novčano nagrađuje.

- Jedan od takvih je pomoćnik načelnika Fetah Kadrić. Za sedam mjeseci, osim plaće, dobio je i stimulaciju od oko 5.000 KM. Lagodan posao kao pripravnik dobio je i Kenan Alikadić. Načelnik ga je uhljebio u svoj kabinet za savjetnika. No, nakon upozorenja pomoćnice za opću upravu, opet mimo zakona, primio ga je i uhljebio kao stručnog saradnika, koji je, također, nagrađen sa 8.000 KM stimulacije - napisala je grupa radnika.

fetah-kadric

Foto: Arhiva (Kadrić: Isplaćivane stimulacije)

Ogorčeni uposlenici dalje navode da se javašluk i rastrošnost tu ne završavaju. Tako, naprimjer, za krađu službenog vozila Škoda Octavia nikad nije odgovarao bivši pomoćnik načelnika, a sadašnji ministar u Vladi KS Senad Hasanspahić. Vozilo je ukradeno iz njegove avlije!

- Nadalje, načelnik Smajić je nekoliko puta mijenjao pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, a sve da bi lakše zapošljavao. Na taj način poslove su u kabinetu dobili Kenan Alikadić te u Službi za komunalne poslove Kerim Hasović i Belma Kulo-Bradić. Prema istom šablonu, uposleni su i šefica šalter-sale Mujesira Velić, kao i bivši direktor RTV Vogošća Amir Misirlić - stoji u pismu.

Bez odgovora

Prema uhodanoj matrici za kadrove vladajuće SDA, primljena je i Đejna Sarač, koja je nakon pripravničkog staža dobila titulu stručnog saradnika, a sada je šefica odsjeka u Službi za komunalne poslove.

S obzirom na to da se radi o teškim optužbama na račun rada aktuelnog načelnika, nekoliko dana u više navrata pokušavali smo kontaktirati Smajića. Poslali smo i službenim putem upite načelniku s namjerom da čujemo i drugu stranu priče, ali iz kabineta i pres-službe nam nisu odgovorili.

Kako se koriste službena vozila

Svakodnevno se, kako kažu uposlenici, u privatne svrhe koriste službena vozila. Od narodnog novca odlazi se na putovanja i van zemlje. Nekoliko uposlenika imalo je i udes općinskim automobilima, ali sve su zataškali.

- Tako načelnik Smajić nikada nije prijavio saobraćajni udes i štetu na vozilu koju je napravio 1. maja 2013. godine kod Konjica. Kada smo kod toga, ni njegov saradnik-pripravnik Kerim Hasović nije procesuiran za kršenje saobraćajnih propisa na Stupu 2013. godine - naveli su ogorčeni uposlenici.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.