SARAJEVO

Više pješaka nego biciklista

Neophodno je popraviti trotoare

S. BIHORAC

2.5.2015

Sarajevo je za sada bogatije za biciklističku stazu od Stupske petlje do Otoke. Projektom je predviđeno da će biciklisti moći voziti od Hrasnice do Skenderije, ali dok se to ne desi, građani koriste urađeni dio staze.

Velike gužve

Adnan Abazović, kojeg smo sreli dok je vozio bicikl, rekao nam je da ga raduje što će Sarajevo konačno dobiti biciklističku stazu.

- Trebali bi građani više koristiti bicikl umjesto automobila za odlazak na posao. Znamo svi kolika je gužva u saobraćaju. Samo se nadam da će ubrzo i ostatak trotoara popraviti, da pješaci ne koriste biciklističku stazu za šetnju - dodao je Abazović.

Kako nam je rekao Draženko Čuk, koji redovno koristi bicikl, staza je odavno bila potrebna.

Može i bolje

- Staza je dobra, ali može biti i bolja. Bolje bi bilo da je na drugoj strani, previše je blizu glavnoj cesti. A trotoar, koji je u katastrofalnom stanju, pun rupa i zakrpa, trebao bi biti popravljen kad i biciklistička staza, jer sada možete vidjeti više pješaka na stazi nego biciklista - rekao je Čuk.

Možemo slobodnije hodati

Penzionera Hamdu Dedovića sreli smo u parku na Otoci i rekao je da je to nedostajalo gradu i da se nada da će ubrzo i trotoare popraviti.

- Napokon možemo i mi, stariji, slobodnije hodati trotoarima, a da ne strahujemo hoće li nas pokupiti neko biciklom. Popravka trotoara je neophodna, jer su u veoma lošem stanju, a ovim projektom riješili su jedan veliki problem - dodao je Dedović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.