SARAJEVO

Radno vrijeme počinje kad ljekari popiju kafu!

ZDRAVSTVO Pacijenti razočarani odnosom uposlenika DZ "Omer Maslić"

F. NUMANOVIĆ

6.5.2015

Koliko je u našoj državi potrebno zavesti reda u svim sferama društva, govore i svakodnevne slike iz čekaonica sarajevskih zdravstvenih ustanova.

Roditelji nervozni

Neke od njih zabilježili smo jučer u Domu zdravlja „Omer Maslić“, gdje na Odjel pedijatrije, čije radno vrijeme, barem zvanično, počinje u 7.30 sati, pacijenti, želeći izbjeći gužve, počinju pristizati već od sedam.

dom-zdravlja-omer-maslic-cekaonica

Pacijenti pristižu već od sedam ujutro... 

U 7.30 sati, pak, stižu ljekari i ostalo medicinsko osoblje, ali, iako je ta satnica na svim vratima navedena kao početak radnog vremena, to u praksi nije tako.

dom-zdravlja-omer-maslic-radno-vrijeme

...radno vrijeme, zvanično, od 7.30, medicinari su stigli, ali su otišli na kafu

Dok se čekaonice sve više pune roditeljima i bolesnom djecom, medicinari hladno prolaze kraj njih, u svojim sobama se preobuku u bijele mantile, a onda se upute u zajedničku prostoriju „za odmor“ da bi popili prvu jutarnju kafu, ni ne obazirući se na djecu koja „ne uvlače jezike“ od kašlja i jedva drže glavu na ramenima zbog povišenih temperatura.

dom-zdravlja-omer-maslic-kartoteka1

...na pultu kartoteke za to vrijeme polako se skupljaju knjižice... 

Tek nakon otprilike pola sata kada roditelji, nervozni nakon neprospavane noći i zabrinuti za zdravlje svoje djece, glasno počnu negodovati, medicinari odlaze na svoja radna mjesta i prozivka počinje - do pauze koja je u 10 sati!

dom-zdravlja-omer-maslic-osam-sati

...već je skoro osam sati...

To nam je jučer potvrdila grupa roditelja koji su doveli bolesnu djecu u ovaj Dom zdravlja, ali nisu željeli da im objavimo imena zbog straha od bilo kakve odmazde prema njihovoj djeci.

dom-zdravlja-omer-maslic-cekaonica1

...u čekaonici je sve više roditelja s djecom i čekaju da medicinari ispiju kafu... 

Direktorica JU “Dom zdravlja” Dženana Tanović osudila je ovakvo ponašanje zdravstvenih radnika te kazala da medicinsko osoblje mora početi primate pacijente u 7.45 sati.

Donesena odluka

- Donesena je takva odluka i dostavljena svim službama u pisanoj formi. Pacijenti ne trebaju čekati, ali jednostavno imate ljekara koji su navikli na takav sistem, jer je prije radno vrijeme počinjalo od osam sati - kazala je Tanović.

dom-zdravlja-omer-maslic-sat

...tek kad roditelji, nervozni nakon neprospavane noći i zabrinuti za zdravlje svoje djece, glasno počnu negodovati, medicinari odlaze na svoja radna mjesta i prozivka počinje - do pauze u 10 sati

Rasteretiti pacijente i ljekare

- Upravo zbog gužvi, da bi se i pacijenti i ljekari rasteretili, uveli smo praksu da se na posao dolazi u 7.30 sati i da, dok se osoblje pripremi za rad, odmah počne primati pacijente. Šefovi službi trebaju poduzimati mjere da se ovakve stvari ne bi dešavale - rekla je Tanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.