SARAJEVO

Maturanti Prve gimnazije defileom obilježili kraj školovanja

Učenici izazvali suze kod prolaznika

A. Š. H.

13.5.2015

Maturanti Prve gimnazije, najstarije  srednje škole u BiH, danas su velikim zvonom u 10 sati, te šetnjom kroz školu i grad završili sa redovnom nastavom.

Euforično je bilo ispred ove škole, a njih 184 pjevalo je i veselilo se zajedno sa svojim profesorima koji su ih podučavali četiri godine.

Kaka je kazao direktor Kenan Novalija, zabava je počela manifestacijom koju učenici zovu „Veliko zvono“, a tradicionalno su prošli kroz školu kako bi se pozdravili sa profesorima i drugarima koji ostaju.

- U ime cijelog kolektiva želimo svima njima da ono znanje koje su stekli u Prvoj gimnaziji iskoriste na pravi način. Nadamo se da će sa dobrim izborom fakulteta u boljoj društvenoj klimi doživiti sreću u daljnjem životu stvarajući svoje porodice i profesionalne karijere. Matursko večer je 29.maja u Domu mladih - rekao je Novalija.

Brojni prolaznici su zastali kako bi vidjeli i snimili radost srednjoškolaca, a neki od njih su čak zaplakali prisjećajući se svojih srednjoškolskih dana.

Kako su nam rekli učenici, u isto vrijeme su i sretni i tužni, jer iza sebe ostavljaju jedno prelijepo razdoblje u životu, a najemotivniji momenat je bio kada su ispred škole zapjevali pjesmu Plavog orkestra "Bolje biti pijan nego star" koja se inače smatra himnom učenika ove škole.

Učenici su napravili transparente na kojima su ispasli poruke svojim profesorima, a najzanimljiviji je bio ogroman trasparent na kojem je pisalo „Prva gimnazija generacija 2011-2015“, s kojim su maturanti defilirali glavnom saobraćajnicom od Vječne vatre do Trga djece Sarajeva.

Nakon defilea, tradiocionalno su otišli u kafić „Sake“ ili popularnije nazvan „Čumez“ gdje će se veseliti i sjećati se uspomena u protekle četiri godine.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.