SARAJEVO

SRAMOTNO Zgrada Predsjedništva BiH i centar grada u mraku

Objekti od kulturno-historijskog značaja noću sablasno izgledaju

Autor:F. MUSTAFIĆ

16.5.2015

Ljepote građevina i spomenika koji s pravom imaju epitet najljepših i onih koje turisti najviše žele obići, čim padne mrak, skoro da je nemoguće vidjeti. Sramotna je činjenica, naprimjer, da je zgrada Predsjedništva BiH u potpunom mraku!  

Unutrašnje osiguranje

U to se sinoć uvjerila i ekipa „Avaza“. Ugašene su sve svjetiljke na svečanom ulazu u zgradu Predsjedništva, a mrak je i na službenom ulazu na suprotnoj strani objekta. U zgradi kolektivnog šefa države i oko nje noću nije upaljena nijedna sijalica, zbog čega ovo veleljepno zdanje u centru grada izgleda sablasno.

Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, kazao nam je da je ova Služba ranije bila zadužena za vanjsko osvjetljenje zgrade Predsjedništva. Rekao je da Služba trenutno vrši poslove unutrašnjeg osiguranja i protivpožarne zaštite. 

mrak-04-is

Foto: I. Šebalj (Zgrada Narodnog pozorišta također slabo osvijetljena)

S druge strane, iz Predsjedništva su nam nezvanično rekli da nisu sigurni ko je nadležan za vanjsko osvjetljenje zgrade!? Pretpostavljaju da je to posao firmi koje održavaju javnu uličnu rasvjetu u ulicama oko zgrade Predsjedništva. 

mrak-01-is

Foto: I. Šebalj (Plato Skenderije skoro u mraku)

Kako pojedini dijelovi grada izgledaju noću, primjer je kultno okupljalište Sarajlija, plato Skenderije, koji je također u potpunom mraku. Uključeni su samo jedan reflektor i svjetla za reklamne panoe. 

U centralnoj gradskoj jezgi, zgrada Narodnog pozorišta, ali i mnogi drugi značajni objekti također su nedovoljno osvijetljeni! Da gradu nedostaje proljetno “umivanje” pred turističku sezonu, što podrazumijeva i pripremu zgrada i objekata od važnosti, smatra i Asja Hadžiefendić-Mekić, portparol Turističke zajednice KS.

Važnost pripreme

- Apeliramo na institucije da shvate koliko je važno pripremiti grad pred sezonu. Turistima su atraktivne zgrade i objekti od kulturno-historijskog značaja, tako da bi bilo krajnje neophodno da budu vidljivi i tokom noći – rekla je Hadžiefendić-Mekić. 

Riječ građana

Safeta Buljubašić

safeta-buljubasic
 
- Primijetila sam da je plato Skenderije uvijek u mraku. Nije lijepo da je zgrada Predsjedništva BiH u mraku. 

Asim Ljubijankić

asim-ljubijankic

- Ulična rasvjeta na trgu ispred Pozorišta uglavnom ne radi. Zgradu i trg treba osvijetliti kao što je osvijetljena i Vijećnica. 

Hasim Šaković

hasim-sakovic

- Zgrada Predsjedništva BiH uvijek je u mraku. Ispred ulaza je zaraslo drveće, što ružno izgleda. Treba povesti računa o objektima institucija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.