SARAJEVO

Građani u strahu od napada agresivnih vrana

Ptice okupirale gradska naselja

Autor:F. N.

16.5.2015

Vrane su ponovo okupirale gradska naselja, a najviše ih je na Otoci, Dobrinji, u Buča Potoku te nedaleko od remize GRAS-a i Olimpijskog bazena. Zabrinuti mještani ovih naselja kažu da su ptice agresivne te da ne smiju izlaziti u poslijepodnevnim satima, kada je nebo puno vrana.

Gradska deponija

Hajrudin Bahtijaragić, koji stanuje na Otoci, kazao nam je da već godinama imaju iste probleme te da su građani isprepadani.

- Nije lijepo vidjeti da cijelo nebo prekriju vrane. Većina ljudi se boji tih ptica, mnogi ne izvode djecu u parkove. Vrane, vjerovatno, dolaze po hranu, jer je u blizini gradska deponija, a i svašta se baca u Miljacku pa tu traže hranu - kazao je Bahtijaragić.

bahtijarevic-jahic

I Suada Jahić ističe da nije nimalo prijatan osjećaj svaki dan vidjeti mnoštvo vrana u naselju, a najviše ih je pred kišu, kada je oblačno, i u večernjim satima.

Predsjednica Udruženja „Naše ptice“ Nermina Sarajlić pojasnila je da je maj period kada vrane uče mlade da lete i svakoga posmatraju kao potencijalnu prijetnju.

Inteligentne ptice

- Riječ je o inteligentnim pticama koje čuvaju svoje mlade i ne daju da im se bilo ko približi. Ništa ne rade napamet, već dobro pamte gdje ima hrane. Zato ih najviše ima na mjestima gdje je dosta smeća, u blizini deponija - pojasnila je Sarajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.