SARAJEVO

Nestručno osoblje najviše ugrožava zdravlje mališana

Roditelji trebaju pažljivo birati vrtiće

Autor:A. JAMAKOVIĆ

17.5.2015

Nakon pojave sve većeg broja privatnih vrtića, ali i posljednjeg trovanja salmonelom 217 mališana u Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva", roditelji su u dilemi kome ostaviti dijete na čuvanje.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo upozoravaju roditelje da vode računa o tome gdje upisuju svoju djecu kako bi se izbjegli štetni utjecaji na njihovo zdravlje i odrastanje.

Dodatna izdvajanja

Prema riječima predsjednika Udruženja Eldina Ždralovića, određeni broj vrtića nema registriranu djelatnost obavljanja predškolskog odgoja i obrazovanja.
 
- Kroz aktiv direktora predškolskih ustanova već pet godina susrećemo se s ovim problemom. Riječ je o objektima koji ne podliježu provjerama kao ostali vrtići, a s djecom radi nestručan kadar. Stalno potenciraju nemogućnost dobivanja odobrenja za rad i kažu da je to privilegija samo podobnih, međutim, smatram da je to izgovor da ne uđu u sistem, što zahtijeva dodatna izdvajanja - rekao nam je Ždralović.

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS navode da se informacije o registriranim predškolskim ustanovama i vrtićima mogu naći na njihovoj zvaničnoj internetskoj stranici.

Prvo provjeriti

I predsjednik Vijeća roditelja predškolskog obrazovanja KS Nedim Begunić apelira na roditelje da razmisle o tome gdje upisuju djecu i da provjere je li riječ o nelegalnim ustanovama, kojih u Kantonu Sarajevo postoji dvadesetak.

- Neki često miješaju vrtiće i igraonice. Veoma je jednostavno provjeriti koji je vrtić legalan, putem telefona Ministarstva ili interneta - dodao je Begunić.

Privatni ili državni

Mnogi roditelji često imaju dilemu da li upisati svoje dijete u privatni ili državni vrtić. Ždralović smatra da je veća fleksibilnost glavna prednost privatnih ustanova.

- Izlazimo ususret roditeljima, a u privatnim su manje grupe djece nego u državnima. Kada je riječ o cijenama, one se kreću između 150 i 280 KM - dodao je Ždralović.

S druge strane, direktorica Mirjana Jovanović-Halilović rekla nam je da JU "Djeca Sarajeva" ima tradiciju dugu 70 godina, da nemaju rivalstvo sa privatnim vrtićima te da sarađuju na korisnim projektima za djecu, a da su programi rada uglavnom isti te da je njihova prednost i cijena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.