Komšije iz Nove Baruthane zajednički prave kanalizaciju

Nastavlja se razvoj najmlađe gradske ulice

A. ŠETA - HADŽIĆ

Samo tri i po kilometra od Baščaršije, iza kasarne u Faletićima, nalazi se najmlađa sarajevska ulica Nova Baruthana, u kojoj živi 80 porodica koje ne čekaju vlast da im rješava probleme.

Sve transparentno

Kada je prije 13 godina počela gradnja prvih kuća na velikoj livadi u starogradskoj Mjesnoj zajednici Mošćanica, malo je ko vjerovao da će na ovom mjestu biti moguće normalno živjeti. No, kako se naselje širilo, stanovnici su počeli s gradnjom puta, a zatim i komunalne infrastrukture, javne rasvjete...

Naše ekipa bila je jučer u Novoj Baruthani, a skoro svi stanovnici vrijedno su pravili kanalizacionu mrežu.

begovic-dugic-babic

Foto: Avaz (Begović, Dugić i Babić: Sve rade dogovorom)

Kako nam je kazao stanovnik Refik Dugić, u ovu ulicu doselio se 2005. godine, a na njegovu inicijativu, osnovan je Inicijalni odbor, koji je zadužen za prikupljanje sredstava, planiranje i realizaciju projekata te za evidenciju o svakoj utrošenoj marki.

- Nismo mogli čekati nadležene da nam riješe probleme pa smo stvari uzeli u svoje ruke. Sve je transparento i radi se u dogovoru. Ovdje žive ljudi iz 77 općina širom BiH i, da nismo složni, ništa ne bismo postigli - rekao je Dugić.

Mladi parovi

Njegov komšija Dino Begović jedan je od glavnih majstora, a dok je kopao kanal kratko nam je kazao da sve građevinske radove izvode sami.

Većinu domaćinstava čine mladi bračni parovi, a našem dolasku posebno su se obradovala djeca, koje u ovom naselju ima tridesetak.

Uložili 70.000 KM

Mještanin Sead Babić rekao nam je da svako domaćinstvo uplaćuju mjesečno po 10 maraka na zajednički račun.

- Do sada samo uložili skoro 70.000 KM. Iako smo se obraćali svim nivoima vlasti, jedino su nam ususret izašli MZ Mošćanica i Općina Stari Grad, koja je prošle godine donirala materijal za postavljanje 400 metara kanalizacionih cijevi - dodao je Babić.  

NA VRH

Podijeli članak na